Att sparka lärare sparar inga pengar i längden

11Mar09

Även vi lärare drabbas av lågkonjunktur och minskade barnkullar:

Drygt 1 000 lärare i landet har varslats om uppsägning. Var tredje kommun berörs, och de största varslen har lagts i Boden, Luleå, Gävle, Piteå och Alvesta. Ytterligare närmare 500 lärare kommer sannolikt att varslas

Dels är det som sagt färre elever som är orsaken till varslen, men främst är det lågkonjunkturen:

Det märks en väldigt stor nervositet och oro i kommunerna för att inte klara den ekonomiska krisen. Jag är rädd för att man vidtar varsel och uppsägningar för att man inte anser sig ha råd att driva den skolverksamhet man ska ha

Det är alltså för att balansera den kommunala budgeten som lärare får gå. Tyvärr för kommunpolitikerna finns det ett tämligen starkt samband mellan lärarresurser å ena sidan och eleverna resultat å andra. Sämre resurser ger sämre resultat. Där ligger mycket av förklaringen till försämringen av resultaten i svensk skola under 90-talet.

Att försöka spara pengar genom att avskeda lärare är en mycket kortsiktig besparing. Kostnaderna kommer sedan:

Det är orimligt att elever ska få en sämre skolgång och sämre chanser i livet bara för att skolstarten skedde samtidigt som en djup internationell kris.

Christer Magister skriver:

I en turbulent tid när många elever har ett extra stort behov av en trygg skolgång “sparar” vi småslantar genom att avskeda lärare!

Peter Andersson gör en intressant jämförelse mellan besparingarna i skolan och miljoner som betalas ut till ägarna av friskolor.

Läs även andra bloggare om , , , , , , , ,