En reporter som är emot fildelning har inte begripit Internet

11Mar09

Tydligen har Nyheter24 i sin bevakning av rättegången mot The Pirate Bay haft tre reportrar på plats (bl a Ehsan Fadakar). Chefredaktör Aron Israelsson säger till Dagens Media:

Vi har försökt balansera det så att vi har haft en som är emot fildelning, en som är för och en som är mer neutral. Det är vårt sätt att bemöta problemet med så kallad objektiv journalistik som inte finns.

Om det varit en reporter på plats som är ”emot fildelning” är det i så fall en reporter som inte begripit hur Internet fungerar (eller som – men det tror jag inte – är emot Internet som idé).

Hela principen med de protokoll som är grunden för Internet (och då inte bara http) är just att filer delas mellan olika datorer sammankopplade i olika typer av nätverk. Även i ett litet lokalt nätverk sker fildelning direkt när datorerna kopplas samman. Därför är det helt meningslöst att säga att man är ”för eller emot” fildelning. Det vore som att (med risk för att reta upp Rasmus) fråga om man är ”för eller emot vägar att transportera fordon på” (och då vägar som princip och inte nya motorvägar)

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


2 Responses to “En reporter som är emot fildelning har inte begripit Internet”

  1. 1 Tor

    Jo, men det är ju naturligtvis illegal fildelning som avses. Dessutom så gör ju pirater ofta samma förvirrande förkortningar, t ex. ”icke-kommersiell fildelning” (få internetöverföringar kostar ju särskilt mycket) istället för ”fildelning av verk som avses användas icke-kommersiellt / för privat bruk”.

    Jag tycker för övrigt att Nyheter24:s idé om att balansera olika inställningar är lyckad, men jag förstår inte varför Rasmus Fleischer ska behöva utmålas som på något sätt ansvarig för vad några snorungar utan koppling till honom gör. Nyheter24 får gärna kritisera piratbyrån och TPB, men det bör lämpligen ske på ett sakligt sätt utan att man gör sig till ett verktyg i Antipiratbyråns propagandakrig. Om man ska peka på någon part så är det väl snarare piratpartiet som nästan litet överdrivet, i min mening, lyft fram Pontén och Wastedt, när det egentligen inte ger speciellt mycket att fokusera på personerna.

  2. 2 Mike

    En reporter som är emot fildelning har inte begripit Internet

    Kan inget annat än instämma


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: