Stora frågetecken kring pepparkaksgubbeförbudet på Kanalskolan

09Dec12

Enligt en artikel i Nerikes Allehanda ska Kanalskolan i Laxå ha infört ett förbud mot pepparkaksgubbar i skolan luciatåg eftersom någon skulle kunna ta illa upp. På twitter och i bloggar börjar folk såklart direkt gå bananas och köra den välkända retoriken liknande ”Men varför ska man inte få säga negerboll och läsa Tintin i Kongo för sina barn?”.

Och om det nu skulle vara så att Kanalskolan verkligen infört ett ”förbud” mot pepparkaksgubbar i luciatåget med motiveringen att någon kan ta illa upp så tyder det ju på ett tveksam agerande från skolledningen. Men jag kan se en hel del felkällor i den här historien.

Journalistens enda källa till informationen i artikeln är mamman till pojken. Hon har fått återberättat av sin tioåriga son vad läraren sa till honom. Att en tioåring kan misstolka information från en lärare vet varje lärare och förmodligen varje förälder. Att mamman kan ha misstolkat vad pojken sa är också möjligt.

Mamman har förvisso pratat med en av lärarna på skolan och enligt mamman så har läraren sagt att pepparkaksgubbarna är borttagna ur luciatåget ”för att det inte skulle stöta någon”.

Men jag är ändå mycket skeptisk till hela storyn. Finns det verkligen någon rimlighet i att förbjuda pepparkaksgubbar i ett luciatåg med motiveringen att någon kan ta illa upp? Vem skulle ta illa upp av en pepparkaksgubbe? Att många tar illa upp av begreppet ”negerboll” är ett utmärkt skäl till att sluta att använda det ordet, men kan någon peka på en enda människa som sagt sig ta illa upp av pepparkaksgubbar?

Därför förhåller jag mig skeptisk tills Kanalskolans lärare själva bekräftat för tidningen att ett pepparkaksgubbeförbud införts på skolan.

Uppdatering (14:00)

När Ekot och Expressen ringer och kollar med skolledningen så hävdar rektorn att det handlar om ett missförstånd:

När barnen bestämt vilka sånger de ska sjunga, så innefattades inte pepparkaksgubbesången, och då har läraren sagt att då har vi inga pepparkaksgubbar

Att det, som rassarna på Twitter och i bloggosfären vill få det till, handlar om ett förbud grundad i att någon känt sig kränkt finns det alltså inga belägg för.

Dock tycker jag att det fortfarande finns en del frågetecken:

  1. Har verkligen läraren sagt i telefon till mamman att pepparkaksgubbarna tagit bort ”för att det inte skulle stöta någon”?
  2. Har journalisten sett smset som mamman hänvisar till, det är ju – om det stämmer – ett klart bevis för hur läraren uttryckt sig?
  3. Varför publicerades artikeln utan att någon från skolledningen kommenterat?
  4. Varför orkar svenskar på nätet inte vänta några timmar innan man drar förhastade slutsatser utifrån dålig underbyggda artiklar?


16 Responses to “Stora frågetecken kring pepparkaksgubbeförbudet på Kanalskolan”

  1. 1 Kalle

    Skandal att han inte får vara pepparkaksgubbe. Läraren borde sparkas!

  2. 2 Kristofer

    Du glömde att läsa längst ner i artikeln.

    ”Fotnot: NA har varit kontakt i klassens lärare som har avböjt att kommentera.”

  3. 3 trollan

    Vet inte om det är anledningen att man har vägrar låta honom vara pepparkaksgubbe – eller om det finns någon annan anledning. I vilket fall så känns det märkligt. Tyvärr är detta inte den enda skolan man förbjuder pepparkaksgubbor utan någon vettig anledning, läs detta:
    http://www.ketchupmamman.se/2012/12/du-far-inte-vara-med-i-luciataget/

  4. 4 Uno

    Jag kan bekräfta att NAs berättelse är helt sann. Och det här är inte bara en enskilds lärares initiativ, det är från skolledningen och man tänker inte ändra på beslutet. Antirasist är bara ett kodord för antivit.

  5. 5 Anne

    Jag reagerade också starkt … först … Men som bloggaren skriver så har vi inte hela historien. Det kan vara en korkad skolledning … men tänk om det har varit så att det på skolan finns några barn med mörk hy som har blivit retade/mobbade med ordet ”pepparkaksgubbar”? Jag vet inte om det är så, lika litet som jag vet om skolledningen är korkad. Men skulle det ligga en mobbningshistoria bakom så kan jag föreställa mig skolledningens förtvivlan.
    Det hade onekligen varit bra om NA hade försökt nå den ansvariga skolledningen, inte bara läraren.

  6. 6 Tobias

    Det var för att de inte skulle sjunga sången som de inte skulle vara med.

    http://www.expressen.se/nyheter/missforstand-om-pepparkaksgubbe/

  7. Mycket bra reflektion. Idag har expressen gett hela historien också. Det hela osar usel källkritik som ignoreras av läsarnas vilja att hitta kränkningar mot den svenska traditionen. http://www.expressen.se/nyheter/missforstand-om-pepparkaksgubbe/

    • 8 Anne

      Tack för länken, Anna Linnéa!
      Det finns ett journalistiskt uttryck – som sägs ironiskt: Kolla aldrig en bra grej, för då spricker den. Dessvärre verkar en del journalister ta det som ett gott råd … och släpper därmed lös alla som tror att svenska traditioner är under konstant hot.

    • 9 Gunnar

      Dålig reflektion – använd förnuftet och tänk en gång till. Så här står det i Expressen: Margaretha Zetterlund, verksamhetschef för barn- och utbildningskontoret på Laxå Kommun, säger hon att det aldrig varit frågan om något förbud. I själva verket handlade det om att lärarna ihop med barnen kommit överens om vilka sånger som skulle finnas i luciatablån, och att pepparkakssången inte fanns med.

      – När barnen bestämt vilka sånger de ska sjunga, så innefattades inte pepparkaksgubbesången, och då har läraren sagt att då har vi inga pepparkaksgubbar, säger Margaretha Zetterlund.

      Detta betyder alltså att skolledningen bestämt att pepparkakssången inte ska vara med eftersom den kan uppfattas kränkande för vissa. Detta beslut har man sedan meddelat barnen (en tioåring har knappast den mognadsnivån att den själv skulle komma på en sådan tanke) och därefter låter man påskina att man ”ihop med barnen” fattat detta beslut. Det är således lögn från början till slut – och den som inte inser skolledningens patetiska försök att bortförklara denna skandal borde tänka först och yttra sig därefter!

      • Zetterlunds version känns som den enda rimliga. Vilken normalt funtad människa förbjuder pepparkaksgubbar för att någon skulle ta illa vid sig av dem? Vem bryr sig om pepparkaksgubbar?

  8. 11 Gunnar

    ”Normalt funtad” är just den springande punkten. Dessvärre är det samma anda som genomsyrar alltfler företeelser i samhället. För några år sedan förekom en motsvarande debatt då en rektor förbjöd elever att bära den svenska landslagströjan vid klassfotografering eftersom det kunde uppfattas som ”rasistiskt” mot vissa elever. Ibland känns det som om sunt förnuft har ersatts av en fobisk ängslan mot harmlösa traditioner!

  9. 12 Visa Elisa

    Dumma beslut behöver inte analyseras. Man ska bara ersätta det med ett bra beslut. LÅT UNGARNA KLÄ UT SIG TILL VAD DE VILL!

  10. 14 Gunnar

    Mitt sista inlägg i debatten – läs följande och begrunda (speciellt ni damer ovan som orerar om bristande källkritik men samtidigt köper Expressens version utan vidare).

    http://na.se/nyheter/laxa/1.1910199–min-son-sager-att-de-ljuger-

  11. ibland kan man önska att alla hade samma kritiska tankar som du, att ifrågasätta sannolikheten i det som ofta verkar ofattbart är tyvärr alldeles för få som gör, men det behöver jag ju egentligen inte upplysa dig om, och summan av kardemumman vill jag egentligen bara säga att det var väldigt bra skrivet


  1. 1 Den svenska rasismen - attityder bland ungdomar | Svensson

Lämna en kommentar