Som om ungdomsupplopp vore något nytt

18Dec12

Att det nu i samband med oroligheterna i Göteborg (runt Plusgymnasiet och nu i Nordstan) kommer kommentarer om att detta har med invandring och förvånar inte det minsta. Nu för tiden är det självklart att alla typer av oroligheter eller saker som man ogillar reflexmässigt skylls på invandrare och/eller muslimer.

Det räcker dock med en kort historisk tillbakablick för att sätta det hela i perspektiv:

Sommaren 1982 – långt innan Twitter och Facebook – uppstod en teknisk miss hos Televerket som öppnade möjligheten till ett helt nytt socialt media. Genom att flera samtidigt ringde ett nummer utan abonnent kunde de kopplas ihop och ha stora gruppsamtal med varandra. Den så kallade Heta Linjen blev snabbt en succé bland svenska ungdomar, och den 17 september var nätverket så stort att polis och ungdomar drabbade samman i ett upplopp efter att ungdomarna hade bestämt träff vid Fridhemsplan i Stockholm.

Sommaren 1987 hade vi Kungsankravallerna i Stockholm:

Stockholm, augusti 1987. På Sergels torg är det fullt av ungdomar i ljusa träningsoveraller. Nån har med sig en bergsprängare med hip hop på hög volym. Ett gäng börjar dansa, nån gör en snurrande backspin på stenbeläggningen. Ingen anar att sex dagars kravaller är på väg att bryta ut.

Att ungdomar deltar i kravaller är varken nytt eller något som beror på vare sig invandring eller någon speciell religion.

Annonser


2 Responses to “Som om ungdomsupplopp vore något nytt”

  1. 1 Rick N

    Jag var ung på den tiden. Det är väl tidigt att veta om den här händelsen, men så här långt ser det ut som hundratals samlats för att få tag på en eller flera andra elever. Viss skillnad mot hur samlingarna började 82 och 87, eller hur?

  2. 2 Rick N

    För övrigt hoppas jag att den/de ansvariga hittas av polisen och får sota för sin grova idioti. Tomt mellan öronen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: