Överklassen är den grupp som utnyttjar RUT-avdraget

03Mar10

Almega försöker (med god hjälp av borgerliga bloggare) framställa det som om alla grupper oavsett inkomst utnyttjar RUT-avdraget. Detta gör man genom att försåtligt trixa med siffror och göra en tabell som får det att framstå som om RUT-avdraget utnyttjas ungefär lika mycket oberoende av vilken inkomst man har.

Problemet – som många redan har påpekat – är dels att Almega helt godtyckligt gjort tre inkomstgrupper och dels att varje grupp är olika stor (till exempel så utgör den minst rika gruppen 50,1% av befolkningen medan den rikaste bara utgör 5,1%). Därför blir Almegas sifferexcersis en ren lögn.

För SCB har redan konstaterat följande:

Det är mycket ovanligt med hushållsnära tjänster bland personer med låg inkomst. Halva befolkningen (20 år och äldre) hade 2008 en årsinkomst under 200 000 kronor. Av dem var det endast 6 promille som hade denna skattereduktion. Bland de fem procent av befolkningen som hade över en halv miljon i årsinkomst var det däremot betydligt vanligare. Drygt sju procent av dem hade skattereduktion för hushållsnära tjänster.

Alltså. I den fattigaste  gruppen är det 0,6% som har utnyttjat RUT men i den rikaste gruppen är det drygt 7%.

Med andra ord – överklassen är den grupp som utnyttjar RUT-avdraget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,