Studien säger INTE att frukt gör dig fet

03Maj09

DN-debatt skriver överläkare Christer Enkvist att frukt inte är så nyttigt som vi (och Livsmedelsverket) tror. I ingressen går att läsa:

Ny studie bekräftar samband mellan frukt och fetma

Rubriken i SvD om samma artikel är:

Frukt kan ge bukfetma

Och i Aftonbladet står det:

Frukten gör dig fet.

Saken är dock den att den vetenskapliga undersökningen i Journal of Clinical Investigation överhuvudtaget inte handlar om frukt utan om fruktos (min fetning):

Stanhope and colleagues examined the effects of prolonged consumption of fructose- or glucose-sweetened beverages on lipid metabolism, insulin sensitivity, and adiposity in overweight and obese adults (page 1322). The two sugars had divergent metabolic effects. The authors found that consumption of fructose- but not glucose-sweetened beverages increased de novo hepatic lipogenesis and insulin resistance

Undersökningen i Journal of Clinical Investigation har alltså tittat på vilken effekt som uppstår när man under lång tid konsumerar fruktossötad respektive glukossötade läskedrycker. Vad man gjorde var att låta de som ingick i studien under en tioveckors period konsumera fruktos- respektive glukossötade drycker. Dryckerna stod under perioden för 25% av energiintaget. Då kom man fram till att de som druckit läsk konsumerat drycker sötad med fruktos fick sämre värden än de som druckit läsk konsumerat drycker sötad med glukos.

Det handlar alltså om personer som under tio veckor druckit sötade drycker och låtit en fjärdedel av sitt energiintag komma från dessa drycker – alltså långvarig överkonsumtion av fruktos.

Att utifrån ett sådant experiment försöka skrämma läsare genom att skriva rubriker som ”Ny studie: Frukt gör dig fet” är inget annt än usel journalistik.

Vad det handlar om är ju att om du äter mer än vad man gör av med så går man upp i vikt. Oavsett om det är frukt, grädde, bröd eller müsli. För att komma upp i de mängder av fruktos som används i studien skulle man behöva äta 25 äpplen eller 28 bananer och det sätter syrorna i frukten effektivt stopp för. Vi skulle må skit innan vi ens kommit i närheten av de mängderna.

Bitchslap Barbie skriver:

För det första så är det ingen nyhet att frukt innehåller fruktos, och att fruktos är bra på att frisätta insulin. Det är ingen som ifrågasätter det vad jag vet.

Frågan är bara om det är tillräckligt för att ge faktiska effekter, jag kan mycket väl tänka mig att man går upp i vikt om man äter två bananer för mycket i energi per dag. Men jag tror att kvinnan Enkvist talar om hade gått ner lika mycket om hon hade skalat bort 200-300 kcal från säg lunchen istället. Det beror nog mer på om och i så fall vad man ersätter frukten med.

Som Aila skriver:

Det är inte frukten i sig som är fettbildande utan det är sockret i vilken form det än kommer som är insulinhöjande och därmed fettbildande. Att äta en frukt då och då är inte farligt för man måste ändå väga för och nackdelar

Sarah sammanfattar precis vad jag känner inför den här typen av dumjournalistik:

Allt handlar om mängder både av det man äter och mängden man rör på sig, jag tycker tidningarna ska sluta med deras fett- och diettrams.

Läs även andra bloggare om , , , , , , ,



8 Responses to “Studien säger INTE att frukt gör dig fet”

  1. 1 Jonas

    Visst, han överdriver. Men många tror fortfarande t ex att juice är nyttigt även i större mängder. Bra att detta tas upp till debatt. Man ska inte äta för mycket socker, vare sig det kommer från frukt eller sockerbetor.

  2. Vem tror att juice ”i större mängder” är nyttigt?

  3. 3 cattis

    Studien handlar mycket riktigt om fruktos, vilket frukten är fylld av.
    Därför finns det ett samband med studien och frukten.Doktor Enkvist förklarar även detta i artikeln och mörkar inte alls på vilket sätt studien är gjord.

  4. Jag är egentligen inte så jättekritisk till Enkvist artikel även om han svävar en hel del. Det stora problemet är tidningarna som drar på med rubriker som ”Ny studie: Frukt gör dig fet” och ”Ny studie bekräftar samband mellan frukt och fetma”.

    Studien ifråga handlar inte alls om frukt.

  5. Tack för ett bra blogginlägg! Det sätter fingret på den avsaknad av kritisk granskning som genomsyrar en stor del av de journalistiska alstren vi kan ta del av i diverse tidningar. Det är också beklagligt att överläkare Christer Enkvist drar en parallell mellan fruktkonsumtion och övervikt, trots att studien han hänvisar till inte alls har mätt detta.

    Den huvudsakliga delen av människors fruktosintag kommer inte från frukt, utan från livsmedel sötade med högfruktossirap, såsom läsk och godis. Det hade varit bättre om överläkare Enkvist hade lyft upp den frågan istället.

  6. 6 Lotten

    Mycket bra inlägg!
    Har just skummat originalartikeln och hade tänkt skriva ett inlägg i den här stilen.
    Bara en sak. ”Beverages” är inte enbart läsk utan även juice och andra icke-kolsyrade drycker. Det vet du förmodligen redan, men när man skriver ”läsk” så leds tankarna annorlunda, eftersom de flesta anser läsk vara onyttigt (men kanske inte juice).

  7. Lotten: Du har helt rätt. Det blir lite fel när jag skriver läsk. Har åtgärdat det.


  1. 1 Beverage betyder dryck - Anki Sundin

Lämna en kommentar