Frukt, fetma och anekdotisk bevisföring

03Maj09

Reaktionerna på Christer Enkvist artikel i DN har varit många. Gammelmedia har följt upp och slagit på stora alarmtrumman och deklarerat: ”Ny studie: Frukt gör dig fet”.

De som orkat hitta studien som det handlar om märker att den inte alls handlar om frukt. Anki Sundin har läst och gör en lysande sammanfattning:

När det gäller artikeln i Journal of Clinical Investigation (1), tycks Christer Enkvist dock fullkomligt ha missat att denna inte alls handlar om frukt, utan om läsk. Forskarna undersökte nämligen hur ett intag av fruktos- eller glukossötad läsk, motsvarande 25 % av det totala energibehovet, under 10 veckor påverkade kroppsvikt och kroppsfettsdistribution hos några personer.

Såklart vet Christer Enkvist detta (annars är han en usel läkare). Och om man läser hans artikel hävdar han egentligen aldrig rent ut att studien i fråga säger att frukt gör oss feta. Han ”misstänker” och insinuerar, men framförallt använder han sig av anekdotisk bevisföring. Han kan minsann visa på tre personer som mått bättre när de slutat äta frukt:

Dessa tre exempel ingår inte i några vetenskapliga studier utan är enkla observationer av verkligheten. De anses därför inte ha något värde. I alla fall inte i medicinsk vetenskap.
Inom exempelvis antropologi eller etnologi skulle observationerna däremot vara intressanta och tillmätas stort värde.

Och här har vi problemet. Alltför ofta i debatten om vilken mat vi skall äta används den här typen av anekdotisk bevisföring. Annika Dahlqvist skriver t.ex på sin blogg:

Jag tycker att vi ska fortsätta att tro på våra kroppar och inte på den ”vetenskap” som säger något annat.

Hon är alltså läkare och skriver på det sättet. Undrar hur hon ser på ”vetenskapen” när det gäller behandling av t.ex influensa eller cancer?

Andra som opponerar sig mot Enkvist och gammelmedia rapportering är Expressen ledarblogg, Storstadspojken, Christer Magister och Hund-Dolores.

Läs även andra bloggare om , , , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Frukt, fetma och anekdotisk bevisföring”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: