En köttfri dag i veckan är INTE ett hot mot din valfrihet

29Jan14

Att vi äter så mycket kött är problematiskt. Köttkonsumtionens andel av utsläppen från livsmedel är betydande, så här skriver Naturvårdsverket i en rapport:

Utsläppen från Sveriges köttkonsumtion uppgick 2005 till 6,3 miljoner ton CO2 ekvivalenter, vilket motsvarar mer än 3 miljarder mil genomsnittlig  bensinbilskörning. Vegetabilier har generellt sett en betydligt mindre klimat­påverkan än kött.

Detta är såklart ingen hemlighet och den rimliga åtgärden torde då vara att minska köttkonsumtionen. Ett steg som skulle kunna tas av det offentliga är att skolmaten serverar mer vegetarisk mat – t.ex. genom att ha en köttfri dag i veckan. Detta har Nyköpings kommun gjort vilket fått LRF att ilskna till:

Men tilltaget roar inte Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som hellre ser att skolungdomarna äter svenskt kött varje dag. Därför planerar förbundet att kuppa den köttfria onsdagen och dela ut hamburgare på Gripenskolans skolgård.

Och mången borgerlig debattör har på olika sociala medier rusat till LRF:s försvar och spelat ut valfrihetskortet. Att ha en ”köttfri dag” är ett hot mot valfriheten. Vill du äta vegetariskt ska du får göra det, men inte om det inkräktar på MIN köttkonsumtion.

Den mat som du serveras i skolmatssalen är inget du väljer. Att serveras kött är ingen rättighet, lika lite som det är en rättighet att få Coca Cola att dricka. Lika lite som det är ett hot mot valfriheten om jag inte får fisk varje dag eller om jag inte får indisk mat varje dag.

Om du av etiska eller medicinska skäl väljer BORT någon typ av mat så ska du självklart få rimlig ersättningskost – ex. vegetariskt, fläskfritt eller laktosfritt. Om du däremot av opportunistiska skäl väljer TILL någon typ av mat (t.ex. kött, coca cola, indiskt eller fisk) kan du inte i valfrihetens namn hävda att du ska få det. Däri ligger skillnaden.

Annonser


2 Responses to “En köttfri dag i veckan är INTE ett hot mot din valfrihet”


  1. 1 Redan när jag gick i skolan fanns det köttfria dagar | Svensson
  2. 2 online

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: