Om du misslyckas är det DITT problem – borgerlighetens största seger i den offentliga debatten

27Jan14

Snart åtta år av alliansstyre i Sverige har inte bara satt sina spår i sänkt socialt stöd, ökat utanförskap och en permanentad massarbetslöshet. En av de stora framgångarna för den borgerliga ideologin är hur det numer nästan alltid är individen som ställs till ansvar när ett problem som uppstår. Att ständigt göra missförhållanden i samhället till individuella problem och aldrig, aldrig se strukturen är vår tids största seger för borgerligheten i Sverige.

Fullskärmsinfångning 2014-01-27 150820

Malin Lernfelt – ledarskribent på borgerliga GP – visar med hela sitt sätt att tänka och agera hur den borgerliga logiken fungerar. I en krönika i GP (27/1) med rubriken ”Sluta gapa efter gratis frukt” skriver hon:

Samtidigt finns det någonstans ändå en gräns för vad människor bör kunna kräva av oss andra. En punkt där brist på ansvarstagande passerat all form av anständighet. För mig går den gränsen vid Fruktkampen /../ Fruktkämparna måste inse att samhället inte kan bekosta allt åt alla. Om vi vill att våra barn i framtiden skall ha en bra skola och våra äldre en god omsorg håller det inte att gapa sig hesa efter gratis frukt.

Problemet att barn i Sverige 2014 inte kan ta med sig frukt hemifrån till den obligatoriska frukstunden gör till en icke-fråga. När diskussionen sedan fortsätter på Twitter skriver Lernfelt vidare:

hur skapar vi ett samhälle där barn aldrig någonsin påverkas av föräldrars brister? Kanske är det faktiskt bra att vissa känner press att prioritera barnen.

Tydligare än så här kan inte den borgerliga logiken 2014 presenteras. Att vissa familjer i Sverige lever så på marginalen att en frukt varje skoldag är på gränsen för vad de klarar av görs till en moralisk uppfostringsfråga. Skammen som barn utan frukt känner kan, enligt Lernfelt, ”faktiskt (vara) bra” för då kanske de där fattiga slarvpottarna äntligen tar sig i kragen och fixar så att de inte är fattiga längre.

Lernfelt utgår såklart ifrån sin borgerliga världsbild där alla problem i samhället kan reduceras till att individerna som hamnat snett gjort fel val och om det bara tänker och agerar på ett annat sätt så löser de problemen. Om Lernfelts krönika hade varit en isolerad företeelse hade vi inte behövt bekymra oss – problemet är att hon bara är en i mängden. Och i svensk samhällsdebatt är tendensen tydligt – från det fria skolvalet där du som förälder förväntas läsa bolagens årsredovisningar till vår pensioner där det är DU som får ta smällen om DU inte investerat och tagit en bra privat försäkring – problemformuleringarna utgår ifrån att strukturerna inte existerar.

Om du misslyckas är det DITT problem!

 

Annonser


No Responses Yet to “Om du misslyckas är det DITT problem – borgerlighetens största seger i den offentliga debatten”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: