Moderaternas trixande med siffror – om att inte skilja på absoluta och relativa siffror

03Apr13

Den moderata infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd twittrade 3/4 ut en bild som visade hur antalet arbetade timmar i Sverige ökat under den borgerliga regeringen.

Bild

Bilden tycks visa hur antalet arbetade timmar ökat sedan 1993 och hur den borgerliga regeringen lyckats se till att vi svenskar idag arbetar fler timmar än vad vi någonsin gjort tidigare.

Om vi bortser från invändningen att y-axeln börjar på 6000 och inte 0, vilket får ökningen att se brantare ut än vad den är, blir min största invändning att diagrammet inte tar hänsyn till hur stor befolkningen är.

Självklart kommer antalet arbetade timmar öka om den arbetsföra befolkningen ökar, men detta verkar Catharina Elmsäter-Svärd inte riktigt bry sig om.

För att få en mer relevant bild gjorde jag en enkel jämförelse mellan siffran arbetade timmar och befolkningsmängd (18-67 år) och använde samma siffror som ovanstående diagram och la till befolkning (all statistik finns gratis att hämta på SCB:s förnämliga hemsida). Då får diagrammet än något annorlunda utseende:

Bild

Tyvärr har även det här diagrammet en startpunkt på y-axeln som inte är 0, men det beror på att jag är kass på att använda Open Office kalkylprogram. Det går ändå att se en tydlig skillnad på de båda diagrammen, ökningen av antalet arbetade timmar är inte spikrak utan svänger rejält och som mest arbetades det under Göran Perssons regering 2001.

Moderata politiker har en tendens att prata i absoluta tal. Typexemplet är Lars Beckman som ständigt twittrar om att ”antalet sysselsatta ökar”, men glömmer att skriva om hur arbetslösheten ökat med närmare två procentenheter under den borgerliga regeringen. På samma sätt gör nu Catharina Elmsäter-Svärd när hon lägger ut ett diagram på hur antalet arbetade timmar ökar utan att relatera det till hur befolkningen har ökat.

Så ljuger en med statistik och diagram.

 

Annonser


One Response to “Moderaternas trixande med siffror – om att inte skilja på absoluta och relativa siffror”

  1. We enjoy your rendering this information for folks wanting to find out
    more on subject areas similar to this. Your blog
    was well-written and very well investigated, that is certainly quite definitely liked.
    I am usually seeking for new blogs to follow and browse on a regular basis. http://lichsuvn.net/forum/member.php?u=129845


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: