Tycker Centern i Färeglanda att invandrare förknippas med ”illiterata storfamiljer”?

11Jan13

Centerpartiet i Färgelanda gillar inte det förslag till partiprogram som har lanserats. Ledande företrädare för partiets lokalavdelning skriver en artikel i Bohuslänningen och är där mycket kritiska till flera av förslagen. Artikeln som skrivits har (med rätta) väckt mycket indignation på bl.a. Twitter, Facebook och bloggar. Det finns flera saker i artikeln som är värda att grundligt kritisera. Dock tror jag att mycket av kritiken bygger på ett missförstånd av artikelns innehåll (som också bör skyllas på att artikeln är dåligt skriven).

Om vi börjar med det utdrag ur artikeln som först syntes på Twitter så står det där:

Som grädde på moset föreslår Centerns idégrupp fri invandring. Hur man tänkt lösa försörjningen av de hundratusentals invandrare som kommer att strömma in i landet framgår inte av förslaget.
Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överfolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete – produktionsapparatemn har slagits ut på grund av lågprisimport – löser arvskiften med kalasjnikovs.

Och läser man bara dessa stycken så verkar det helt klart som att Centern i Färgelanda menar att de invandrare som kommer flytta hit är illitterata, bor i storfamiljer, saknar arbete och löser sina arvsskiften med vapen.

Men om man läser hela artikeln så går den igenom de förslag man är kritiska till i den ordning som de sedan raljeras över i slutstycket.

  • ”illitterata” syftar inte primärt på invandrare utan på den borttagna skolplikten som man menar leder till sämre kunskaper.
  • ”storfamiljer” syftar på förslaget om att tillåta månggifte. Inte det heller direkt kopplat till invandrare i artikeln.
  • ”brist på arbete” syftar på att frihandeln som, enligt författarna till artikeln, leder till lågprisimport av varor och slår ut det svenska jordbruket. Inte heller här finns en direkt koppling till invandring.
  • ”löser arvstvister” syftar på förslaget om att tillåta månggifte.

Egentligen är det bara det sista ”med kalasjnikovs” som har en koppling till invandring. Och denna syftning är nog så störande och olämplig.

Men att påstå att de som skrivit artikeln är ”tokrasister” eller att allt i sista stycket handlar om invandring är en väldigt snäv och (tror jag) felaktig tolkning av budskapet.

Annonser


One Response to “Tycker Centern i Färeglanda att invandrare förknippas med ”illiterata storfamiljer”?”

  1. 1 sex

    If you are going for finest contents like me, only
    pay a visit this website everyday since it presents quality contents, thanks


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: