Har muslimer i väst ett särskilt ansvar att tala till islamister i arabvärlden?

14Sep12

Jag har för mig att jag någonstans läst att GP:s ledarsida är ”liberal”. I den gängse (eller åtminstone Folkpartiets) definitionen av ”liberal” brukar en anta att  individen är utgångspunkten för samhällsanalysen – eller åtminstone att det är individen som är ansvarig för ett handlande och inte gruppen.

Har man med detta antagande blir det rimligt – som t.ex. Frida Johansson Metso gör (på GP:s ledarsida för övrigt) – att kritisera de som vill att enskilda judar i Sverige har ett ansvar att ta avstånd från Israels politik.

Tyvärr verkar just den delen av analysen försvunnit när GP:s ledarredaktion (det vore ju intressant att veta vem som skrivit just denna) skrev en av sina ledarstick i dagens tidning:

Men/../ muslimer i Europa och USA /../ har ett stort ansvar att göra sig hörda. Det saknas inte organisationer, antingen religiösa eller profana. Vad säger de i dag?

GP menar alltså att gruppen ”muslimer i Europa” (c.a. 53 miljoner individer) genom sin religiösa och/eller kulturella tillhörighet kan pådyvlas ett särskilt ansvar. Menar man då att Gert Gelotte, som ju är katolik, har ett särskilt ansvar att ta avstånd ifrån IRA:s terrorhandlingar?

Att argumentera för att ”muslimer i Europa” skulle ha ett ”stort ansvar” att kritisera islamisterna i arabvärlden bygger på samma ruttna logik som används av t.ex. Torbjörn Tännsjö när han uppmanar judar att ta avstånd från israelisk övergrepp.

Uppdatering: I en kommentar till sin egen artikel skriver ledarredaktionen nu:

GP:s avsikt har inte varit att kollektivisera någon grupp. Vi avkräver inte heller enskilda individer ansvar.

Om syftet inte är att avkräva enskilda individer ansvar ska man nog inte skriva: ” muslimer i Europa och USA /../ har ett stort ansvar att göra sig hörda.” Bara en tanke.

Annonser


No Responses Yet to “Har muslimer i väst ett särskilt ansvar att tala till islamister i arabvärlden?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: