Ordet ”klappturk” visar hur långt åt höger den politiska debatten flyttats

25Aug12

Thomas Böhlmark ansvarar för Moderaternas kommunikation i sociala medier. En person som har det ansvarsområdet är förhoppningsvis rätt medveten vad han skriver just i sociala medier. Därför höjs både ett och två ögonbryn när Böhlmark i en tweet igår skrev:

Utkommenderas ombudmäns och en ”klappturk” är ju det bästa! LOL

Benämningen ”klappturk” syftade på den socialdemokratiska politikern Nalin Pekgul och själva ordet har sitt ursprung i ett youtubeklipp som lagts upp och flitigt kommenterats av de rasistiska troll som förpestar olika kommentarsfält på internet.

Innan Thomas Böhmark skrev ordet ”klappturk” har det bara förekommit hos extremhögern på t.ex. nordisk.nu och Flashback. Det är ju lite intressant att fundera på hur och varför Böhlmark lärt sig ordet ”klappturk”.

Det är knappast så att han själv hittat på ordet. Han läser självklart dessa trådar i den yttersta högerns träsk och snappar där upp ordet. I en sekund av obetänksamhet använder han sedan ordet i en konversation på Twitter.

Tyvärr säger Thomas Böhlmarks utspel alltför mycket om hur långt ut till höger den politiska debatten har flyttats. När SD-politiker vill förbjuda vissa religioner och andra från samma parti vill ha gäng som trakasserar somalier är det så oerhört viktigt att samlat ta avstånd från den rasistiska retoriken. Detta har Thomas Böhlmark fatalt misslyckats med.

Uppdatering: Nu har även Aftonbladet och SvD uppmärksammat.

Annonser


13 Responses to “Ordet ”klappturk” visar hur långt åt höger den politiska debatten flyttats”

 1. 1 Henrik Ask

  Att ”klappturk” är avsett som kränkande tillmäle riktat mot en person med etnisk bakgrund i Kurdistan verkar ställt utom allt tvivel – men vad fanken betyder ordet???

  • 2 Per

   Hur vet du att det är avsett som ”kränkande tillmäle”? Är det ditt eget syfte när du använder ordet?

  • 3 John

   Alla förstår väl att ”klappturk” är en humoristisk anspelning på Pekguls frenetiska klappande i Youtube-videon från S-valvakan 2010. Han använde det i syftet att motsvarande klappande partivänner skulle placeras ut runt Löfven vid hans sommartal. Visst, kanske är ett olyckligt val av ord, men uppståndelsen är överdriven. Jämför med liknande Youtube-fenomen som ”Laserturken” eller ”Skogsturken – vem var det som kasta?”, där de medverkande snarare blivit ”kändisar”. Att hetsa och hata på nätet mot Thomas Böhlmark är lågt. Han förtjänar en tillsägelse, men alla som insinuerar att han skulle vara rasist är bara ute efter att plocka billiga politiska poäng i brist på bärkraftig politik.

 2. 4 kaj

  tönt

 3. 6 Kommunisten

  Varför skulle det vara intressant att ”fundera på hur och varför Böhlmark lärt sig ordet klappturk”? Är det förbjudet att snappa upp ett ord, att läsa vissa sidor på webben eller andra ställen? Detta uttalande luktar censur och åsiktsförföljelse. Sen anser jag att Böhlmark med rätta stängs av från sina uppdrag, han har uttryckt sig olämpligt. Vidare förstår jag inte varför han medvetet vill såra genom nedvärderande uttryck. Det är detta som är övertrampet, inte var eller hur han hört detta ord. Vi måste värna yttrandefriheten i det demokratiska och sekulära samhälle vi byggt upp, och då är det självklart så att såväl högerextrema som vänsterextrema åsikter ska få finnas men inte tillämpas, på samma sätt som vi accepterar islam men aldrig sharialagar.

 4. 7 Pål Rönnmark

  Du är en skam för vänstern din hjärntvättade pk-fjant.

 5. 8 Sandy

  Klappturk LOL

 6. 9 Ag

  Klappa hännderna, kul, micket kul, klapp klapp!

 7. Jag tycker benämningen klappturk är ytterst bra och kommer att använda den. Men aldrig om eller till en turk, det kan vara sårande. Däremot om allmänt infantila människor. Kan t e x känna hur skönt det vore ett säga Din j…a klapptur till en riktig inbitehn rasist. Det skulle sitta !!!!

 8. 11 ffgs

  Är det verkligen i linje med Socialdemokratin att högt uppsatta politiker ska få en egen Klappturk när dom talar inför folk ?


 1. 1 Misandri (Mansfientlighet) i media – Del 1 Klappturk och Gubbröra? « Aktivarum
 2. 2 Misandripatrullen &raquo Misandri (Mansfientlighet) i media – Del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: