Vilka inkluderas i ”demos”?

29Mar12

En given ingång när man (som jag gör) undervisar om demokrati och politik i ämnet samhällskunskap är att utgå ifrån grundbetydelse av begreppet demokrati, folkstyre. För i de två delarna – demos och kratos – fångas två centrala frågor när man diskuterar demokrati.

1. Vilka ska inkluderas i ”demos”?

2. Hur mycket ska folket få styra över?

På den första frågan är det deskriptiva svaret – alla svenska medborgare över 18 år. Men den normativa frågan är mer intressant. För kampen om demokrati – i Sverige och i övriga världen – har i mångt handlat just om vilka som ska inkluderas. 

Från början var det bara rika män med egendom och som var över 24 år. När rösträttsrörelsen växte sig starkare så att fler och fler inkluderas i ”demos” – rösträttsåldern sänktes, inkomstkravet sänktes för att sedan helt tas bort, kvinnor inkluderades.

Fortfarande idag 2012 så är det dock en stor del av befolkningen som inte inkluderas – barnen. På DN Debatt idag väcker en rad debattörer frågan att ge barn rösträtt via deras föräldrar. Detta är nu inte första gången som frågan väcks. Henrik Oscarsson skrev redan 2009:

Mer än två miljoner svenska medborgare förvägras fortfarande den demokratiska rättigheten att delta i allmänna val. Medborgare under 18 år har inte rösträtt. Jag tror att frågan om barns rösträtt kommer att bli rösträttsstriden i vår livstid.

Som samhällskunskapslärare tycker jag att det är intressant att frågan tas upp till diskussion – det visar att definitionen av ”demos” aldrig är given.

Skrivet av Mattias Axelsson (2012-03-29)

Annonser


No Responses Yet to “Vilka inkluderas i ”demos”?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: