Vem vill inte ha demokrati i Egypten?

30Jan11

Jag tycker att Åsa Lindeborg gör det väl lätt för sig när hon menar att de som inte vill ha demokrati i Egypten är nyliberaler. Och därmed underförstått att de som vill ha demokrati är vänster.

Skillnaden mellan de som vill ha demokrati och de som ser med rädsla på det som händer i Egypten är inte en skillnad mellan höger och vänster. Snarare finns skillnaden mellan å ena sidan realister och å andra sidan idealister. Det finns ingen värdering i begreppen utan det är de begrepp som är gängse inom internationella relationer.

Realisterna är de som framför allt betonar maktbalans och politisk stabilitet. Här finns vår utrikesminister Carl Bildt:

Hope there will be a political opening that bring stability.

Här finns USAs vice president Joe Bidden:

time has come for President Mubarak to begin to move in the direction of being more responsive to some of the needs of the people out there

Här finns Israels regering:

Looking at the Middle East situation, I’m not sure the time is right. We look at democratization as a longer process

Här finns också de flesta ekonomer som med rädsla ser hur den politiska stabiliteten hotas när egyptiska medborgare kräver demokrati:

Faran är om de här oroligheterna sprider sig till de oljeproducerande länderna. Men jag har mycket svårt att se att det sprider sig till exempelvis Saudiarabien

Realisterna bryr sig väldigt lite om huruvida länder är demokratiska eller huruvida regimer följer mänskliga rättigheter. För realisterna är ”politisk stabilitet” det prioriterade.

På andra sidan finns idealisterna. Det är alla de som menar att demokrati, yttrandefrihet och grundläggande mänskliga rättigheter är viktigare än att politiska ledare kan träffas i hemliga rum och lägga upp linjerna för de internationella relationerna.

Och det kan vara en nyliberal som Mattias Svensson eller en socialist som Nicke Grozdanovski. Vad som förenar oss som sätter demokrati före ”politisk stabilitet” är inte vår syn på ägande eller på skattepolitiken (alltså höger/vänster-frågor). Istället är det ett underifrånperspektiv där hotet inte kommer från okontrollerbara folkmassor utan ifrån män med makt som helst vill göra upp med andra maktmän bakom stängda dörrar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Vem vill inte ha demokrati i Egypten?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: