Ett bra beslut av DO om niqab och diskriminering

01Dec10

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har äntligen kommit med ett beslut rörande den elev som ansåg sig diskriminerade av en vuxenutbildning i Stockholm. Bakgrunden är att eleven klädde sig i niqab och skolan sa att eleven därför inte skulle få fortsätta sin barnskötarutbildning. DO skriver i sitt beslut:

Att genom ett generellt förbud mot niqab utestänga en elev från undervisning, utan att ta hänsyn till de specifika förutsättningarna för deltagandet, är därför enligt DO:s bedömning inte förenligt med DL [Diskrimineringslagen].

Poängen med DO:s beslut är inte att niqab alltid i alla lägen måste tillåtas utan att skolor måste göra en individuell prövning ifrån fall till fall. Och även om jag själv (precis som Anders Svensson) är helt emot bärande av niqab och burqa betyder det inte att jag ska få diktera hur andra människor väljer att klä sig. Inte heller ska vi i Sverige ha generella regler som diskriminerar vissa typer av medborgare.

Precis som i vilken annan situation som helst måste man ifrån fall till fall avgöra om huruvida en elev kan fullfölja utbildningen eller inte. I de flesta fall kommer man kunna ordna saker rent praktiskt och i de fall där det inte går måste man kunna säga ”tyvärr, men det här funkar inte”.

Man kan i  individuella fall kan stänga av bråkiga elever som har psykiska problem, däremot ska man inte kunna ha ett generellt förbud mot elever med psykiska problem (därmed ingen jämförelse mellan niqabbärande och psykiska problem).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser


4 Responses to “Ett bra beslut av DO om niqab och diskriminering”

  1. Ett tankeexpriment. Tänk om det gällde en fotbollsmatch, där måste nu alla som ska in visa ansiktet, den som försöker dölja anisktet kommer inte in eller kan ev bli utslängd från arenan om den försöker maskera sig. Är fotbollshuligansera utsatta för diskriminering ?

  2. Naturligtvis ska det vara tillåtet att bära niqab på utbildningen.
    Det är väl ändå först vid en eventuell anställning niqab kan bli ett hinder…


  1. 1 perfume

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: