Muslimer kan vi kränka eftersom Muhammed är en ”påhittad religiös figur”?

02Nov10

Vissa saker får man driva om och andra inte. Enligt DN får man driva med muslimer med inte med judar. Man får alltså kränka den muslimska gruppen, men inte den judiska. Wiman sa nämligen så här tidigare:

Nu efterlyser jag mer och grövre religiös satir, oavsett religion. Den svenska publicistkåren har varit ganska undfallande både när det gäller att publicera de här bilderna och att försvara yttrandefriheten.

Tydligen gällde det inte judendomen eftersom Wiman valt att inte publicera strippen där Martin Kellerman ironiserar över just antisemitism.

Björn Wiman försöker försvar sina dubbla måttstockar och lyckas trampa ytterligare ner i klaveret:

DN publicerade ju Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som en rondellhund, det ansågs som en självklarhet då. Samtidigt anses det här som en självklarhet att plocka ner – vad är skillnaden egentligen?
– Skillnaden är ju att Lars Vilks teckning driver med en påhittad religiös figur, nämligen profeten Muhammed, medan antisemitismen som den tar sig uttryck i stripen riktar sig mot en enskild folkgrupp. Det är en solklar och viktig distinktion att göra.

Förutom att Wiman avslöjar sig själv som fullständigt okunnig – Muhammed torde vara den religionsgrundare som är mest historiskt bekräftad (till skillnad från ex Jesus, Mose och Buddha) – så verkar han fortfarande okunnig om sina dubbla måttstockar.

Å ena sidan är det okej att kränka en religiös grupp (genom att kränka deras profet) om det handlar om muslimer. Å andra sidan är det inte okej att kränka en religiös grupp (genom att påstå att de styr svensk media) om det handlar om judar. Kan Björn Wiman verkligen vara så här korkad?

sin egen blogg försöker han ta det ytterligare ett varv:

Den som missar det kommer i så fall att uppfatta serien som antisemitisk, även om intentionen bakom den är den rakt motsatta.

Så om de allra flesta uppfattar Lars Vilks teckningar som islamofoba så borde DN inte ha publicerat dem, eller?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


3 Responses to “Muslimer kan vi kränka eftersom Muhammed är en ”påhittad religiös figur”?”

 1. Vad gäller ”påhittad figur” så gäller det ju självklart inte om Jesus eller Mohammed har existerat som fysiska personer utan om de verkligen har haft det gudomliga uppdrag som de sedermera tillskrivits.

  Vi anser ju oss ha rätt att driva med vissa religioner som exempelvis katolicismen, där väl knappast någon höjer på ögonbrynet. Vi driver ganska friskt med religiösa grupper som Jehovas, Livets ord eller Knutby-rörelsen.

  Problemet med judendomen är att det inte bara är en religion utan också en etnisk grupp och dessutom en etnisk grupp som vi europeer fick för oss att vi skulle utrota vilket naturligtvis gör det hela lite känsligt.

  Däremot är Wiman ute och cyklar grovt när det gäller Rocky-strippen.

 2. 2 Josef

  Som jag förstår är det grundläggande missförståndet… och skälet till att samtal inte uppstår mellan ”muslimer” och ”oss andra” är att vi förhåller oss till religion på olika sätt. I den tradition många muslimer kommer från är religionen en identitet… något man föds till, medan vi här i Sverige är vana vid en sekulär kristendom som betonar ”beslutet” och närmar sig religion närmast som en åsikt… vilken man kan kritisera utan att bli personlig, något som är helt omöjligt om man tänker att religionen är en identitet.
  Eller vad tror du om det?

 3. Jag måste ge Wiman rätt i att distinktionen är mycket viktig att göra: Man ska inte jämföra äpplen och tomater bara för att båda är röda och runda.

  (Därmed inte automatiskt sagt att Rocky-censuren vore riktig.)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: