Ironi om antisemitism inte okej? Björn Wimans dubbla måtstockar

02Nov10

Ironi är svårt. Särskilt svårt är det i text och bild. Dagens Nyheters agerande med Rockystrippen nedan visar det tydligt.

För varje normalbegåvad läsare torde det vara uppenbart att Martin Kellerman som tecknat serien är ironisk och driver med den gängse antisemitismens skuldbeläggande av judarna.

Ironi kan definieras som ”att överdriva något negativt så att det blir så positivt så att det blir negativt”. Och det är precis vad Kellerman gör.

Såklart är det – precis som Johan Wirfält påpekar – upp till DN att publicera eller inte publicera vilket material de än känner för. Det oroande är att Björn Wiman säger:

Den [serien alltså] innehöll antisemitiska budskap och borde inte ha publicerats alls.

Okej. Men samtidigt har samme Wiman tidigare sagt:

Nu efterlyser jag mer och grövre religiös satir, oavsett religion. Den svenska publicistkåren har varit ganska undfallande både när det gäller att publicera de här bilderna och att försvara yttrandefriheten.

Synd att den svenska publicistkåren (läs Björn Wiman) ska vara så ”undfallande” att de inte ens kan publicera ironi.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser


3 Responses to “Ironi om antisemitism inte okej? Björn Wimans dubbla måtstockar”

 1. 1 Johan

  Det är väldigt känsligt att skämta om denna folkgrupp, oavsett skämt, eftersom det alltid kan hävdas att det är antisemitism. Då det skämtas om andra folkgrupper är det satir. Jerry Senfeld (som ju själv är judisk) har gjort en rätt pricksäker betraktelse om detta i 126e avsnittet av ”Seinfeld” där hans Farbror Leo anklagar folk till höger och vänster för att vara antisemitiska.

  I en Rocky-stripp skämtar Kellerman om Samerna och att det är så synd om denna folkgrupp eftersom de ”inte ens får köra skoter på fyllan längre”. I mitt tycke är detta mer anmärkningsvärt eftersom strippen går ut på att förminska förtrycket av den samiska befolkningen, ett förtryck som förekommer dagligen i form av rasistiska tillmälen som tycks vara allmänt accepterade i dagens samhälle, till skillnad från antisemtiska diton.

 2. Skämt handlar mycket om förtroende. Den som inte känner till komikern eller dess livsfilosofi blir då upprörd och ser inte nyanserna (om de finns) i skämtet och tar det ordagrant.

  Sara Silverman sa detta angående kristendomens skuldbeläggningen av det judiska folket som de som dödade Jesus: -I hope the jews killed christ, I do it again, I fucking do it again.

  De som vill och ”väljer” att bli upprörda kommer bara höra att Sara vill döda Jesus. Andra ser det tex som en välriktat svar på katolska kyrkans doktrin att svärta ner judar genom tiderna.

  Och ett skämt ”om antisemitism” är inte samma sak som antisemitism.

 3. 3 Viktor

  Johan:
  ”strippen går ut på att förminska förtrycket av den samiska befolkningen”
  Du menar att Kellermann har en dold agenda som går ut på att förminska förtrycket av den samiska befolkningen?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: