Bilister väljer medvetet att riskera livet på små barn

01Nov10

Det är fascinerande att följa de debatter som väcks så snart bilen och bilisters rätt att strunta i gällande regler är i fokus. Nu senast visar en undersökning från polisen och NTF att många bilister medvetet struntar i skolbarns säkerhet och dundrar på i alltför höga hastigheter vid skolor. Trots att dödligheten vid en olycka ökar dramatiskt om hastigheten ät 50 km/h än lagliga 30 km/h så skiter många bilister helt sonika i barnens säkerhet.

Bilden är från NTF.

Men vad är det kommentarerna i DN:s artikel fokuserar på? Hur man ska sänka hastigheten? Hur man skall göra det säkrare för barn? Nej!  Istället är det helt fokus på bilisternas självklara rätt att bryta mot uppsatta regler.

Det gäller våra liv. Det gäller våra barn. Håll hastigheten!!!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser


One Response to “Bilister väljer medvetet att riskera livet på små barn”

  1. 1 Anna

    Det handlar inte om att argumentera för rätten att köra för fort, utan om att det 1) måste finnas en balans mellan hur fort man får köra på en väg och hur fort folk upplever att det är lämpligt att köra, och 2) att man tappar respekten för 30-gränsen om den överanvänds, särskilt om det är uppenbart att man sänker hastigheten för att slippa investera i verklig säkerhet såsom skiljda gångbanor.

    Det måste finnas en balans mellan säkerhet (oavsett om det är barns eller vuxnas säkerhet) och nytta/funktion med vägarna.

    Man kan såklart argumentera att 10 km/h är bättre än 30 km/h (folk dör i olyckor i 30 km/h också), och tittar man på diagrammet som du visar så är det faktiskt vid 40 som dödsrisken vid olycka börjar öka markant och inte vid 30. Så med det som underlag kan man faktiskt också säga att man inte ökar risken för barns liv på ett signifikant vis genom att köra 40 istället för 30.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: