Julfirande i Sverige har väldigt lite med kristendomen att göra

10Okt10

Jan Björklund är i farten igen. Nu vill hanköra över Skolverket” eftersom Skolverket tycker att alla religioner bör behandlas lika i skolämnet religionskunskap.

Själva sakfrågan kan man såklart diskutera. Jag tycker t.ex. att ämnet inte bör fokusera så mycket på religionshistoria utan mer på hur religion och livsåskådningar verkar i samhället idag. Då blir kristendomen inte alls lika central. Vill man å andra sidan fokusera på Sveriges religiösa historia (och därmed gör ämnet helt ointressant) kan man förvisso lägga fokus på kristendomen.

Men nu var det egentligen inte det jag ville fokusera på utan Jan Björklunds fullständiga brist på källkritik och perspektiv. En sak som gör att han vill att vi religionslärare ska fokusera på kristendomen är just julens betydelse och särskilt då med utgångspunkt i den kristna födelseberättelsen:

På lågstadiet berättar man i december för barnen varför vi firar jul, alla traditioner kring det och hur det gick till i Betlehem.

Ja, varför firar vi egentligen jul i Sverige? Problemet för Jan Björklund och hans anhängare är att kristendomen bara är en av många olika anledningar till att vi firar jul.

Just julfirande är den helg som tydligast pekar på att det faktiskt fanns ett religiöst liv i det här området även innan kristendomen kom. Och ser vi på de delar som bygger upp julfirandet i Sverige 2010 så är ytterst ytterst få av dessa kopplade till kristendomen. Ta bara julmusten, julgranen, julskinkan, jultomten, Kalle Anka & hans vänner, datumet 25 december eller t.o.m. ordet jul, inget av detta har egentligen något med kristendomen att göra (eller?)

Så om julfirandet ska vara ett argument för varför kristendomen bör ha en särställning i religionskunskapen så bör Jan Björklund nog leta efter fler argument.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


2 Responses to “Julfirande i Sverige har väldigt lite med kristendomen att göra”

  1. 1 Tehå

    Angående julfirandet är det mycket intressant att konstatera att många icke-kristna länder också firar julen. I uppslagsverken kan tydligt läsa om att det var romarnas solfest, saturnalierna, som firades vid den här tiden. Att man sedan ”kristnat” den högtiden är en annan fråga. Det finns sannerligen inget samband med den första kristna och dagens julfirande.


  1. 1 Kristna högern- get out of the f*cking way! « Johannes Blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: