Rätten att bränna Koranen är en central demokratisk rättighet

09Sep10

På samma sätt som malaysiska demonstranter självklart ska få bränna svenska flaggor måste en amerikansk pastor vid namn Terry Jones ha rätt att bränna böckeräven om dessa böcker hålls som heliga av dryga miljarden människor.

Rowan Atkinson har sagt det bra:

But in my view the right to offend is far more important than any right not to be offended. The right to ridicule is far more important to society than any right not to be ridiculed because one in my view represents openness – and the other represents oppression.

För precis så måste vi resonera  om vi vill försvara grundläggande demokratiska värden. Även idioter har rätt till yttrandefrihet och att bränna Koranen handlar just om rätten till yttrandefrihet.

Att dra paralleller till bokbål i Tyskland är en helt felaktig jämförelse. Niklas visar på det:

Min tredje tanke är människor bränns endast där staten och dess företrädare bränner böcker. Det är när staten utövar sitt maktmonopol med bokbränning och andra åtgärder mot konformism som det riskerar bli farligt.

När enskilda gör det är det mer en fråga om en symbolisk handling för att visa sitt ogillande mot någon företeelse, att skymfa någon eller något, att försöka framkalla en reaktion genom att trycka på lämpligt valda knappar. Det är i intellektuell mening inte särskilt uppbyggligt att förfara på det sättet, men vi gör det faktiskt hela tiden när vi psykar motståndare i sport och politik – religion kan här inte vara fredat, synnerligen som religioner av alla de slag gör anspråk på politisk makt.

På samma sätt som det måste vara okej att visa  Jesus i ett glas med kiss eller rita Muhammed som en terrorist ska det vara okej att bränna Koranen.

Sedan kan vi såklart analysera pastorn Jones agerande och sätta in det i ett större islamofobisk och nyrasistiskt sammanhang. Där kan också motståndet mot ett islamiskt kulturcentra ett par kvarter bort från Ground Zero infogas.

Men att ett agerande är islamofobiskt är inte ett tillräckligt skäl för att förbjuda det – om det handlar om enskilda personer som bränner böcker.

Annonser


5 Responses to “Rätten att bränna Koranen är en central demokratisk rättighet”

 1. 1 Mike Z

  Kanonbra skrivet, pastorn är givetvis en tokstolle, men det förändrar ingenting …även idiotiska åsikter måste tolereras inte bara de åsikter som är politiskt korrekta. Annars kan man ju hävda att t ex Kina har yttrandefrihet !

  Personligen har jag däremot börjat tröttna på användelsen av ”fobi” som ändelse till många begrepp – i ett politiskt korrekt försök att etikettera folks åsikter (islamofob, homofob t ex).
  Ordet fobi definieras som att man har en irrationell , ihållande rädsla för objekt eller företeelser eller personer.
  För att jag tycker rysligt illa om en sak eller företeelse behöver jag ju inte ha ett ”fobiskt” förhållande till den – jag tycker t ex väldigt illa om Livets Ords åsikter om allt möjligt, gör det mig till en L Ofob då ?? Eller om Maud Olofsson inte vill sitta i samma regering som Ohly, gör det henne till Ohly eller Kommufob då ??

  Jag har en väldigt negativ syn på ALLA religioner och deras sagovärldar men anser mig absolut inte ha en fobisk känsla nånstans i kroppen eller knoppen.

 2. 2 Johnny

  Bränn skiten!

 3. 3 Johnny

  Bränn skiten.

 4. 4 Leif

  bygg om moskeerna till offentliga toaletter, koranen som toapapper

 5. 5 Hacker

  Tyvärr verkar vissa tycka sig ha rätten att skriva vilka idiotiska kommentarer som helst…

  Givetvis gäller yttrandefriheten, men det säger minst sagt något om tokstollar som sysslar med dylik verksamhet.

  Och självklart är det värre med stater som bränner böcker a la Hitler eller för att ta ett närmare exempel Gustav Vasa.

  Jag tycker inte heller att det skall förbjudas, dock fördömas och ifrågasättas.

  Är detta ens något att diskutera dock? Känns som självklarheter…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: