Sverige ska inte välja president

16Jun10

Eftersom siffrorna mellan blocken är helt jämna och eftersom olika opinionsinstitut ger olika svarvem som får bilda regering i höst försöker borgerlig media istället att framställa höstens val som ett presidentval. Genom att ställa Fredrik Reinfeldts popularitet mot Mona Sahlins diton kan tidningarna toppa med rubriker som ”Reinfeldt slår Sahlin på samtliga punkter”.

Istället för att prata sakpolitik – alltså vad väljarna tycker om olika politiska frågor – fördummas debatten genom att istället handla om förtroende för olika politiker. Där kan en Reinfeldt vinna över en Sahlin eller en Borg vinna över en Östros.

Vi får en valrörelse som liknar ett amerikanskt presidentval där debatten handlar om priset på politikers väskor istället för hur den borgerliga alliansens politik slår mot sjukskrivna. Politiken blir yta, inte innehåll och det tjänar såklart de borgerliga på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


4 Responses to “Sverige ska inte välja president”

  1. Det är ju dock så att personerna – inte bara en, utan gruppen – också spelar roll i ett val. Partiprogrammet är bara ett påstående – när de väl är invalda kan de hitta på precis vad som helst utom ändra grundlagarna. Det kommer också att hända saker i världen – ekonomiska kriser, tsunamin, kanske tom krig, och de ledare vi valt ska kunna hantera detta. Så vi röstar på en kombination av partiprogram och regeringsduglighet.

  2. Jag undrar hur mycket Reinfeldts väska kostat? Det har det pratats väldigt tyst om…

    Skämt å sido, den senaste regeringsperioden med t ex Asks ständiga utspel, Reinfeldts uppmaningar om att lägga locket på i debatter om yttrandefrihet och annat, Olofssons agerande i både Volvo och Saabincidenterna, Björklunds ställningstagande i skolfrågor som gjort honom synonym med den nya skolan visar väl tydligt hur viktiga personerna som de facto hamnar i regeringen är.

    Minns vi överhuvudtaget trasslet med tvlicenserna i början? Var det ett spel för gallerierna för att få in rätt personer utan att behöva skylta med det i valrörelsen, eller var det ren klantighet? Vilket det än var understryker det hur stor vikt vi lägger vid vem, och hur liten vikt partitillhörighet faktiskt börjar få.

  3. Jag vet inte vad locket på i yttrandefrihet innebär – jag tycker Maud hanterade Saab bra – vad du menar med ”volvoincidenten” vet jag inte heller. Björklund har tagit bra ställnig i valfrågor, det stämmer. När det gäller TV-licenserna i början ser jag ingen relevans alls idag, eftersom de personerna är borta nu. Jag förstår inte heller vad du menar med ”spel för gallerierna för att få in rätt personer”. Egentligen spelar det ingen större roll, för min poäng är egentligen inte alls att Alliansens företrädare är bätte än de andra – den bedömningen får var och en göra för sig själv. Min poäng är att jag inte håller med dig om att det enbart är vad partierna vill som spelar roll (ifall jag tolkade dig rätt, och det var så du menade i inlägget), utan att det faktiskt är individerna som i ett riksdagsval väljs till Riksdagen. Därför är förtroendet för dem det viktigaste vi har – om vi gillar det de säger men inte tror att de kommer att leverera detta ska vi ju inte rösta på dem, eller hur?

  4. valfrågor skulle vara skolfrågor, sorry, slip


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: