Flockmentalitet och internethat

25Mar10

Jag har precis sett Uppdrag gransknings programDen andra våldtäkten” om hur ”Linnea” våldtas och får ett helt samhälle emot sig. På bloggar, på Facebook och på Bilddagboken skrivs saker om hur ”Linnea” borde våldtas igen, att hon är en hora och värre saker än vad jag vill ha med i den här bloggen.

Människor som engagerat sig för våldtäktsmannen har gett utlopp för ett enormt hat och har agerat i flock, utan att tänka själva eller försöka ta reda på fakta.

Efter Uppdrag gransknings program kommer vinden att vända, men samma flock mentalitet och samma internethat kommer fortsätta. Men istället är det våldtäktsmannen och hans familj som kommer att få hatet emot sig.

Jag ska ge några axplock vad som skrivits på ”Oskars” brors Youtube och Bilddagboken de senaste timmarna:

Hoppas han blir knullad i röven i fängelset äckel och alla andra i bjärsta som skyddade honom borde få en fet smäll

Brännmärk, förse med skamstock och se till att ungdjävlen får ett riktigt skitliv!!!!

Äckliga våldtäktsman. Hoppas du tappar tvåöen på kåken din luffare.

Det mest humana vore att kastrera stackarn så han inte har något sexbegär längre.

Din bror kanske mycket väl får vad han förtjänar snart nog, jag har en välslipad machete, är långtids-arbetslös och har i grunden inget att förlora.

hoppas han förflyttas till Death Row i USA och blir gruppvåldtagen. Inavlade jävla pack

”Oskar” har våldtagit och han ska ha sitt straff. Men det som gör mig så förbannad är den flathet som prästen, rektorn, fritidspedagogen och andra vuxna visat. Samt allt det hat som florerat på Facebook och Bilddagboken.

Människor i Bjästa som engagerat sig för ”Oskar” har drivits av en flockmentalitet och ett hat som snabbt spridits via några av internets kanaler. Samma typ av hat sprids nu – fast åt andra hållet. Nu är det ”Oskar” som ska gruppvåldtas, stympas, förnedras och hatas.

Och jag kan känna samma spontana hat – kanske mer mot prästen och rektorn men ändå. Dock borde det vara en lång väg att gå från att känna ilskan inom sig till att spy ut sitt hat i skriven form

Andra som skrivit bra: Lisa Magnusson och Sjumilakliv

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


7 Responses to “Flockmentalitet och internethat”

 1. 1 Lena S

  Tyvärr är detta inte ett enskilt exempel på näthat och förtalskmpanjer. Om man söker på Google på ”Marina Engan” eller ”Motherwitch” så hittar man ännu fler kampanjer av samma slag.

 2. 2 En annan

  Marina Engan och Motherwitch är välkända för sina kampanjer där de pekar ut pappor och anklagar dom för att vara pedofiler. Finns flera exempel på dom som råkat riktigt illa ut efter deras kampanjer. Om jag inte kommer i håg fel så var även Liza Marklund med på ett hörn i ett av fallen.

 3. Bra skrivet! Kort och gott, två fel gör inte ett rätt.

  Å andra sidan, är det kanske inte så konstigt att det blir så här i ett samhälle där synen på rättssäkerhet och rättssystem urholkas. Vi har trots allt en justitieminister som uppmuntrar den här typen av styggelser.

 4. 4 Jonny

  så här har det väl alltid funkat. det går inte att få ut fakta i vad du läser i din tidning eller radio. du får överflöd med information och du kommer bjästa dag efter dag.
  Det här är Sveriges rättssystem.

 5. 5 Karl-Johan

  Jag tycker att det är lite synd att alla tror att det är samma människor som svängt 180 grader i frågan och gått från att hata Linnea till att hata Oskar.

  Förmodligen är det mest andra människor, säkert också andra skäl. Varför hatar vi? De flesta bloggar säger maginstinkt och internetanonymitet. Visst, det täcker en del men får jag komplimentera?
  Bland de som har behov av att hata finns våldtäktsoffer, anhöriga och mobboffer. Jag tillhör en av de som blev kränkta i barndomen. Jag känner tjejer som har blivit våldtagna. Jag vill att förövare ska leva i den verklighet som har varit min i många år, föra en svår kamp med mindervärde, depressioner och sociala fobier, att lära sig överleva där. Då blir förövarna jämlikar och går att förlåta.

  Det var lätt för mig att förlåta min plågoande eftersom han fick det fruktansvärt i många år. Hade det gått bra för honom direkt hade det varit mer jobbigt för mig idag.

  Är detta konstruktivt? Nä, men rättvist. Familjen blir kränkt och misstänkligjord för lång tid framöver. De kommer bli jämställda med våldtäktsoffrena, vilka förmodligen kommer att känna en liten lindring, precis som jag gjorde.

  Personligen orkar jag inte ödsla tid på folk som inte angår mig riktigt men jag har lite förståelse för en del internethat och tycker det är bra att den trycker ner familjen i våran ”mysiga” lilla värld där varje dag är en kamp. Välkommen in i klubben liksom.


 1. 1 Både fritidsledare, präst och rektor borde få sparken | Svensson
 2. 2 Lite bloglovin angående mina engagemang « Trollan's Tankar om stort och smått

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: