Åtta timmar i gruvan är mer slitsamt än åtta timmar bakom direktörsbordet

25Mar10

En undersökning som publiceras av Svenskt Näringsliv och som skrivits av Tino Sanandaji och Fabian Wallen visar att den fattigaste fjärdedelen av befolkningen jobbar ungefär två timmar mindre per dag än vad den rikaste fjärdedelen gör. På debattplats i Aftonbladet skriver rapportförfattarna:

Marx och andra socialister skulle inte känna igen sig i vår moderna ekonomi, där arbetarklassen numera arbetar mindre än kapitalisterna och höginkomsttagarna. Hans teorier slog fel.

Sanandajis och Wallens rapport är intressant läsning. Inte för att den är bra utan för att den ger en tydlig inblick i hur borgerliga ekonomer tenderar att betrakta arbete och rikedom. Om vi börjar i konstaterande att fattiga jobbar minst av alla i samhället kan det uteslutande förklaras i att de fattigaste är de som står utanför den reguljära arbetsmarknaden. Hög arbetslöshet, utförsäkringar och ett hårdnande samhällsklimat har gjort att fler och fler människor hamnar i fattigdom och därmed utför färre antal arbetade timmar.

I en tabell kan det såklart verka som om (för att citera rapporten) ”låginkomsttagare i någon mån ‘frivilligt’ valt att arbeta mindre, för att i stället konsumera mer fritid.” Jag finner det högst osannolikt att den med låg inkomst frivilligt väljer att gå arbetslös istället för att ha ett arbete. Men eftersom arbetsmarknaden ser ut som den gör är det självklart så att de fattigaste också jobbar mindre.

Att sedan jämföra arbetade timmar rakt av mellan inkomstgrupper är såklart idioti. Att arbeta åtta timmar som vårdbiträde är såklart mycket mer fysiskt slitsamt än att sitta åtta timmar bakom ett skrivbord. På samma sätt som att jobba åtta timmar i gruvan är mer slitsamt än att resa första klass till konferens.

Och som Emil Broberg påpekar så har författarna läst sin Marx med förbundna ögon:

Det är ju inte arbetade timmar som avgör grunden för hur samhället är organiserat och vem som har makten.

Makten handlar ju om kontrollen över produktionen och kontrollen över informationen. Jag vill se Svenskt näringsliv visa vilken fjärdedel som har den makten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser


One Response to “Åtta timmar i gruvan är mer slitsamt än åtta timmar bakom direktörsbordet”

  1. Om en VD sedan jobbar 20% mer tid betyder det så också att han (för det är oftast en han) får bara 20% mer lön än industriarbetaren?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: