Ett nytt kosackval på gång?

08Feb10

Jag vet inte om den borgerliga alliansen och dess stödtrupper blivit skrämda av de senaste opinionssiffrorna eller vad det är som har hänt. Plötsligt tar nämligen en rad ledande borgerliga skribenter i från knäna och letar längst ner i sin argumentationslåda. Där hittar de ”kommunistkortet”.

Under valrörelsen inför andrakammarvalet 1928 (mer känt som kosackvalet) använda Allmänna valmansförbundet (de som sedan blev Moderaterna) följande texter på affischerna:

En var som röstar på ”Arbetarepartiet” röstar för Moskva

DU som röstar på ”ARBETAREPARTIET” röstar för beslagtagande av enskild egendom, DU blir av med dina sparade pengar

Envar som röstar på ”Arbetarepartiet”, röstar för familjebandens upplösning, barnens förvildning och sedernas förfall

Drygt åttio år senare kör nuvarande Moderaterna och deras stödpartier en motsvarande kampanj. I Aftonbladet skriver nämligen bl a Johnny Munkhammar och Mathias Sundin att Lars Ohly och Vänsterpartiet vill införa Nordkoreas ekonomiska modell:

I programmet [Vänsterpartiets partiprogram] krävs avskaffande av ägandet av produktionsmedlen, såväl det samhälleliga som det privata, vilket ska ersättas av gemensam förvaltning och gemensamma resurser. Sverige skulle få Nordkoreas ekonomiska modell.

Såklart har flera borgerliga bloggare hängt och tror att det enda som behövs för att vinna folks förtroende är att de ställer sig upp och skriker ”KOMMUNIST!!!!”. Det måste ju folk fatta att var och en som kallar sig kommunist kommer att försöka ta livet av alla sina meningsmotståndare vid en ev valseger i september 2010.

Sättet som Munkhammar och hans kollegor argumenterar på är djupt ohederligt. Självklart vet de att Lars Ohly aldrig kommer att införa något som ens det minsta lilla liknar en nordkoreansk stat. Självklart vet de att Lars Ohly aldrig någonsin kommer att framhäva Nordkorea som ett föredöme. Självklart vet de att ingen, ingen, ingen som kommer att sitta i en rödgrön regering ser Nordkorea som en statsbildning att eftersträva.

Ändå plockar de fram ”kommunistkortet” längst ner i argumentationslådan. Precis som det kan räcka med att viska ”pedofil” om någon för att förstöra dennes anseende verkar Munkhammar tro att det räcker med att nämna att Ohly visst är ”kommunist” för att få folk att inte rösta på (v).

För så klart – vilket Peter Andersson riktigt påpekar – är det inte de borgerliga partiledarna som skriver artikeln. De vill inte stoppa ner sina händer i skiten och göra valrörelsen 2010 smutsig. Istället skickar de ut några lagom kända representanter för att gör ”the dirty work”.

Att alliansen är så här desperat bådar såklart gott inför valet, men låt oss ändå hoppas att vi slipper ett nytt kosackval.

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Ett nytt kosackval på gång?”

  1. Intressant analys. Jag tror du underskattar laddningen och betydelsen av kommunistbegreppet i Sverige. Vårt land har en tradition av att ta avstånd från just extremvänstern. Per Albin Hansson gjorde det, Olof Palme gjorde det och Ingvar Carlsson gjorde det. Nu gör inte Mona Sahlin det. Sådant lär få konsekvenser.

  2. Är lite av partipolitikens Godwin’s Law.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: