Klart att universitetet ska ha riktlinjer

06Feb10

Tydligen är det många som upprörs å det grövsta när det kommit fram att Lunds universitet har riktlinjer för de som bloggar som ligger under universitetet. Det ropas att det är censur.

Men jag kan inte begripa upprördheten. Alla som bedriver någon form av verksamhet har såklart riktlinjer för sina medarbetare när de skall uttrycka sig offentligt. Så här står det i riktlinjerna för de som ska blogga som representanter för Lunds universitet (som pdf):

Undvik att skriva om kontroversiella ämnen som religion och politik

Det är inget förbud mot att skriva om politik. Det är en riktlinje som säger att bloggarna skall undvika kontroversiella ämnen. Och hade jag varit ansvarig för Lunds universitet hade jag också velat att de som bloggar som representanter för universitetet är försiktiga med vad de skriver.

För det viktiga är att bloggarna här inte skriver som privatpersoner utan som representanter för universitetet. Jacob Dexe skriver:

Det är tydligt att detta är en marknadsföringskanal och institutionen ”Service Management” syftar till att lära sig skapa precis sådana här saker. Det finns inget här som visar att universitetet försöker tvinga studenter till tystnad utan detta är en del i en utbildning och de har fått en uppgift med riktlinjer för hur arbetet ska utföras.

Även Yami och pandorna (PP) skriver bra:

Men läser man vidare så ser man att det bara handlar om att en grupp på 10 studenter/bloggare uppmanas att undvika ”Skriva om kontroversiella ämnen som religion och politik” på Lunds Universitets egen blogg.
Bara ett par riktlinjer för vilken typ av texter LU vill ha på sin egen blogg, altså. Det hindrar inte på något sätt eleverna att skriva om politik/religion/whatever på sin egen blogg eller annat ställe.
Ropa inte varg varje gång ni ser en hund. För när vargen verkligen kommer så kommer folk bara ge er en foliehatt som skydd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,2 Responses to “Klart att universitetet ska ha riktlinjer”

  1. 1 Michael

    du skriver….. hade jag också velat att de som bloggar som representanter för universitetet är försiktiga med vad de skriver.

    Du kan inte vara frisk i skallen.

    Folk får väl skriva vafan dom vill.

    Stofilbeteende


  1. 1 Omdiskuterade riktlinjer « Service Management Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: