Fortfarande inga bevis för att Israel dödat palestinier för att ta deras organ

18Jan10

Den 17 augusti skrev Donald Boström en artikel i Aftonbladet om israelisk organstöld. Men det var inte den illegala handeln med organ som var det centrala i artikeln och det var inte därför den väckte så häftiga reaktioner.

Problemet med Boströms artikel var att den försökte koppla samman illegal handel med organ där amerikanska rabbiner var inblandade, Israels brist på donatorer samt en unga palestinier som skjutits till döds av israelisk militär. Boström försöker, med citat från palestinier på Västbanken, leda i bevis att israelisk militär systematiskt dödat palestinska ungdomar för att ta deras organ:

Men starka misstankar finns också hos palestinier att deras unga män har fångats in, och som i Kina och Pakistan ofrivilligt fått agera organreserv innan de dödats.

Som Magnus Betnér konstaterade redan i augusti:

Säkerligen förkommer organstölder i stora delar av världen. Möjligen också i Israel, men i så fall knappast under arméns eller i förlängningen regeringens paraply. Säga vad man vill om Israels regering, men korkad är den inte.

Att gamla uppgifter nu kommer fram som pekar på att överläkaren för Israels rättsmedicinska institut, Yehuda Hiss, under 90-talet olagligt tog organ ifrån israeliska medborgare, soldater, utländska gästarbetare och palestinier ger inte Boström mer rätt än vad han hade för ett halvår sedan. Inte heller behöver vi som kritiserat Boström sätta på oss någon dumstrut. För som brittiska Guardin konstaterar:

However, there was no evidence that Israel had killed Palestinians to take their organs, as the Swedish paper reported.

Det finns alltså fortfarande inga bevis för att israel döda palestinier för att ta deras organ. Som Björn Wiman skriver:

Den dag Israel erkänner att dess armé har mördat palestinska ungdomar i akt och mening att 17 år senare sälja deras organ till en judisk liga i USA, den dagen lovar jag att inte bara ta på mig dumstruten, utan även äta upp den. Till dess passar den bättre på andras huvuden.

Skrivet av Mattias Axelsson (2010-01-18)

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


15 Responses to “Fortfarande inga bevis för att Israel dödat palestinier för att ta deras organ”

 1. 1 Sven Andersson

  Alcala har tydligen spanskt nationalitet men undrar om han inte härstammat fån någon judisk släkt som undgick att bli deporterad från Spanien? Alcalas argumentering i fallet med organ stölder och handel med dessa i Israel och USA är extremt svagsint. Här är ett fall relaterat till en ung man som dödats av ockupationsmaktens soldater och kroppen fraktas sent på kvällen i helikopter enligt urskuldande förklaring från Israel att man ”bara” skulle obducera kroppen. Och sen återlämnas kroppen några dagar senare och med tydliga tecken att ondskans representanter öppnat upp kroppen och sedan sytt igen den. Alcala får verkligen ursäkta men detta är omständigheter som väcker de starkaste tvivel om sanningshalten i Israels sentida förklaring och teorier framkastade av judiska shysters.

 2. 3 Sven Andersson

  Har aldrig berört Alcalas religiösa tillhörighet och hans eventuella etnicitet kanske är förklaringen till att han så ihärdigt förfäktar Israeliska åsikter och värderingar. Allt som allt kan bara beskriv det hela som Svagsint, men jag har aldrig sagt att har det någon koppling till hans eventuella religion (som är mig obekant) eller Spansk-judisk påbrå. Gräv inte ner huvudet i sanden utan förklara hur Israel har råd med att flyga en mördade Palestinsk ungdom med helikopter fram och tillbaka över ockuperat Palestinsk område och in och ut ur Israel. Israel har för all del en massa bidrag från motvilliga Amerikanska skattebetalare och insamlingar från Judiska supporters här i Sverige.

 3. Är det NÅGON som hävdat att det finns ”bevis för att Israel dödat palestinier för att ta deras organ”?

  • Ja, citatet ”Men starka misstankar finns också hos palestinier att deras unga män har fångats in och ofrivilligt fått agera organreserv innan de dödats” visar tydligt att det finns misstankar om att Israel dödat palestinier för att ta deras organ.

   • Jag frågade inte efter ”misstankar”, jag frågade efter om Boström eller någon annan skulle ha uttryckt att det finns ”bevis för att Israel dödat palestinier för att ta deras organ”.

    Och något sådant har aldrig skrivits.

  • Nej, men jag har heller aldrig hävdat att någon skulle påstått att det ”finns bevis”. Jag påstår att Boström försöker ”leda i bevis” och då konstaterar jag – korrekt – att det inte finns några sådana bevis som Boström försöker leda.

   • Problemet är att han inte ens har hävdat det.

    Det blir bättre debatt om ni bemöter det som faktiskt är skrivet än att bygga halmgubbar att debattera mot.

  • Bulten: Ofta är du en utmärkt debattör, men lika ofta verkar du ha svårt att läsa innantill. Hela Boströms artikel handlar ju just om att ge stöd för påståendet att israelisk dödat palestinier för att ta deras organ.

   • Ja, det faktum att man i ilfart kör iväg en kropp från en person som man just avrättat för att senare återlämna honom uppsprättad och ihopsydd för att sen under vapenhot tvinga de anhöriga att nattetid snabbt och diskret begrava liket – det kan ju få folk att odla vissa misstankar. Boström redogör just precis för Palestinier som varit med om detta och vilka misstankar dette väckt hos dom.

    Den händelsekedja som Boström beskriver är ju dock oomstridda fakta. Menar du att dessa faktiska omständigheter inte skulle få komma till allmän kännedom?

    Och Boström är tydlig – han kräver en utredning. Och utreda är just precis vad man bör göra om en brottsmisstanke finns men som inte kunnat bevisas. Kan brottet bevisas väcker man åtal och om misstankarna kan avskrivas så blir det inget åtal.

    Ganska enkelt, egentligen.

 4. 11 Lasse B

  Jag håller med MA. En pinsam och obehaglig historia för såväl Aftonbladet och Guillou. Tog mig friheten att länka hit, då detta inlägg föredömligt kortfattat förklarar skandalen, och har relevanta länkar. Man skäms å sina vänsteristiska kamraters vägnar.

 5. 12 Erik Gertvkist

  ”Alcalas argumentering i fallet med organ stölder och handel med dessa i Israel och USA är extremt svagsint.”

  Inte alls. Det är snarast Boströms artikel som har svagsint argumentation inbyggd i sig. Att skjuta folk i förhoppning om att deras organ går att sälja på svarta marknaden är statistiskt vansinne. Att tro att sådan människojakt skulle kunna pågå i decennier utan att upptäckas är ännu värre statistiskt vansinne.

 6. Ja, vi faar vael hoppas att Israel inte ska behoeva erkänna att dess armé har mördat palestinska ungdomar i akt och mening och att de säljer deras organ…aeven om det kan finns en oetisk anledning att goera det…raedsla foer doeden, girighet och pengar…

  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/01/30/scoop-tar-israel-blodprov-pa-palestinier/


 1. 1 Jan Guillou med sin dumstrut « Ordinationer
 2. 2 Scoop: Tar Israel blodprov på palestinier? « Aktivdemokrati's blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: