Josefsson och Suhonen tror att klasskampen är den enda viktiga kampen

12Jan10

Ibland blir vänsterns problem så tragiskt uppenbara. Som när Dan Josefsson och Daniel Suhonen på Aftonbladet Kultur går till frontalangrepp vänstertidskriften Arena.

Vad herrar Josefsson och Suhonen vill få fram i sin artikel sammanfattar Johan Hilton utmärkt:

Det låter kort och gott som det brukar göra när nostalgiskt tillbakablickande vänsterradikaler minns tiden då hela rörelsen satt samlad kring en och samma enkla förklaringsmodell: Sitt i klasskampsbåten! Först krossar vi högern, sedan kan vi eventuellt snacka om hbt-rättigheter och kvinnokamp.

För precis samma känsla får jag när jag läser artikeln i Aftonbladet. Allt som inte primärt är klasskamp bör inte föras fram i vänsterskrifter för då tar det fokus ifrån den primära kampen – klasskampen.

Tyvärr har tiden sprungit ifrån Dan Josefsson och Daniel Suhonen (om de någonsin varit ikapp den). För oss som står till vänster går det inte att se klasskampen som en isolerad företeelse, inte heller kan vi tro att alla andra problem löser sig om vi lyckas avskaffa klassamhället.

Rasism, homofobi, sexism och sociala orättvisor är alla problem som måste attackeras på samma gång och med samma frenesi. Även om vi inom vänstern då hamnar på samma planhalva som den frihetliga högern.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


2 Responses to “Josefsson och Suhonen tror att klasskampen är den enda viktiga kampen”

 1. 1 Lennart

  ”För precis samma känsla får jag…”

  Jaha. Men de skriver ju uttryckligen att de tycker att området (alltså kampen för sexuell frigörelse) är viktigt.

  Och ser du verkligen ingen konflikt mellan LO:s stöd till Arena och tidskriftens egen beskrivning av sin läsarkrets som ”högutbildade ensamstående höginkomsttagare som bor i storstäder”?

  Vilka mellanstadiereaktioner det har varit på den här artikeln från annars sansade personer. Från Hilton (citerad ovan) som kände sig tvungen att ta upp Josefssons relationsbok, till Helle Kleins rätt pinsamma prat om Josefsson och Suhonen som sektvänster. Artikeln trampade uppenbarligen på tämligen ömma tår.

 2. 2 Ia

  Men jag tycker ändå att de rösterna behövs. Kanske för att jag är rätt traditionell vänster. En kritik mot att klasskampen glöms bort betyder ju inte att all annan kamp är fel. Bara att det verkar som om just den grundläggande kampen – av någon underlig anledning – har en tendens att försvinna. ”Och vem är det som tjänar på det?” som den gamle vänsternissen (Björn Afzelius) skulle ha sjungit. Affe är väl helt ute nu.

  Jag har inte läst Arena så jag kan inte uttala mig om kritiken. Men jag misstänker att de har rätt. Det är inte ofta vänstern talar om klasser och klassamhälle. Snarare leder själva ordet klasskamp, precis som Johan Hilton antyder, tankarna till något unket 70-tal när vi trodde att det fanns en möjlighet att bekämpa sådana självklarheter som klasser och sociala orättvisor.

  Hur man sen kan länka till LouiseP som jämför denna vänsters människosyn med Sverigedemokraternas är för mig personligen en gåta. Och bekräftar bara mina farhågor. Om vår syn på migranter och surrogatmödrar är samma som ”den frihetliga högern”s, varför ska vi då vara vänster? Vad skiljer oss från dem? Var männen i det tidiga 1900-talets fabriker offer eller subjekt? Var kvinnorna som pigade offer eller egna subjekt som for till storstaden för ett få det bättre? Om vi har att välja mellan ”offer” (och köpa högerns retorik) och ”subjekt”, vad fan ska vi då välja?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: