Lista över 00-talets mest magiska idrottsögonblick

30Dec09
 1. Usain Bolt går i mål i 100-metersfinalen (2008)
  Bolts magi är inte främst att han vinner OS-guld. Inte heller att han slår världsrekord. Det är sättet som han gör det på. Han leker sig i mål i en OS-final på 100 meter och slår världsrekord.
 2. Raphael Nadal slår in matchbollen i Wimbeldonfinalen (2008)
  Roger Federer hade vunnit fem raka Wimbledonfinaler, de två senaste mot Rafael Nadal. Finalen 2008 blev en batalj över fem set och har kallats ”den bästa finalen” i tennishistorien.
 3. Jerzy Dudek räddar sista straffen i Champions League-finalen  2005
  Världens största sport är fotboll. Världens bästa turnering är Champions League. Alltså är finalen i CL årets match. Att ligga under med 3-0 mot AC Milan i halvtid är grymt. Att vända till 3-3 är världsklass. Att vinna hela turneringen är magiskt.
 4. Lance Armstrong vinner Tour de France för sjunde gången (2005)
  Tour de France är världens största cykelturneringen. Inte många har vunnit den. Men Lance Armstrong har vunnit makalösa sju gånger. Senaste gången 2005.
 5. Michael Phelphs vinner sjunde guldet med minsta möjliga marginal (2008)
  Även om Michael Phelphs inte vunnit finalen över 100 meter fjärilsim hade hans insats varit fantastisk. Men genom att vinna även denna final, med en hundradel, skrev Phelps för evigt in sig i idrottshistorien.
 6. Sarah Hughes gör ett perfekt åk i OS-finalen (2002)
  Konståkningsfinalen i Salt Lake City 2002 var den mest bevakade av alla finaler. De flesta tittade för att se Michelle Kwan ta guld, men Sarah Hughes gjorde ett perfekt åk i den långa finalen och knep guldet efter att ha legat fyra inför avslutningen.
 7. Zinedine Zidane skallar Marco Materazzi
  VM-finalen 2006 hade spelats i 110 minuter. Zidane hade gjort mål och matchen stod och vägde (1-1). Då tänder Zidane snett och skallar Marco Materazzi i bröstet och får rött kort. Ett bisarrt avslut på en lysande karriär.
 8. Tiger Woods vinner US Open i sudden death (2008)
  De flesta av Tiger Woods segrar har varit överlägsna. Men den mest spännande och även mest imponerande vinsten kom efter särspel i US Open 2008. Än mer imponerande blir segern när man betänker att Woods var nyopererad och mestadels linkade runt på banan.
 9. Zinedine Zidane avgör Champions League-finalen (2002)
  Att göra vackra mål i en seriematch är en sak. Att göra ett drsom avgör en CL-final är något helt annat. Zinedine Zidane är både briljans och galenskap (se plats 7). Hans volley i finalen 2002 är ren briljans och magi.
 10. Cathy Freeman går i mål i 400-metersfinalen (2000)
  Med pressen från ett helt land på sina axlar och med världens fulaste dräkt sprang Cathy Freeman finalen på 400 meter i Sydney-OS. När hon gick i mål såg man knappt glädje utan bara lättnad.
 11. Ronaldo gör mål mot Ghana (2006)
  Han var för fet och för otränad för att spela VM-fotboll. Men han gjorde det ändå och hans mål mot Ghana var hans femtonde i VM. Därmed är hans bäst genom tiderna.
 12. Lewis Hamilton blir F1-världsmästare i sista kurvan (2008)
  Förutsättningen inför sista loppet 2008 var att Lewis Hamilton måste komma minst femma om Felipe Massa vann. Massa vann och Lewis Hamilton låg sexa med ett par hundra meter kvar. Med 300 meter kvar gick Hamilton om Timo Glock och kom femma och vann hela VM med en (1) poäng.
 13. Usain Bolt vinner VM-finalen på 100 meter (2009)
  Att vinna VM på 100 meter är stort. Att slå världsrekord är stort. Att krossa världsrekordet och utklassa övriga fältet är utomjordiskt. Det är Usain Bolt.

Andra som listat 00-talets sportögonblicka: Linn Ohlson, Reuters, Wall Street Journal, Telegraph

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


One Response to “Lista över 00-talets mest magiska idrottsögonblick”

 1. 1 Daniel

  BHC avancemang till allsvenskan, säger jag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: