Lista över 00-talets 20 bästa filmer

28Dec09

Liksom många andra tänker (fler exempel) jag under 00-talet sista skälvande dagar sammanfatta de tio år som gått. Efter tv-serierna kommer nu listan över decenniets 20 bästa långfilmer.

 1. Sagan om ringen-triologin (2001-2003)
  Visserligen är den första filmen bäst (lite väl mycket maffiga stridsscener i de senare) men de tre bör ses som en enhet. Peter Jackson sparar verkligen inte på krutet när han tar sig an Tolkiens svårfilmade saga. LOTR-filmerna tåls att ses om och om och om igen.
 2. Amelie från Montmartre (2001)
  Såg filmen på bions första rad. Eftersom min skolfranska inte räcker till för att förstå vad som sades följde jag textremsorna tills jag blev åksjuk. En vacker film att älska.
 3. Bowling for Columbine (2002)
  Michael Moore gav dokumentärfilmen nytt liv och 2002 hade Moore sin höjdpunkt med den övertygande Bowling for Columbine. Aldrig har vapenlobbyn i USA haft byxorna längre ner.
 4. Darling (2007)
  Johan Klings bildspråk i Darling sätter tonen för hela filmen. Varje scen är genomtänkt och varje kamerarörelse fyller en funktion. Michael Segerström blev vann välförtjänt en guldbagge för bästa huvudroll.
 5. Hitta Nemo (2003)
  Animerad film när den är som bäst. Disney och Pixar tar till vara på alla möjligheter som havet ger – miljöer och färger är fantastiska. Lägg därtill roliga karaktärer och en hyfsat spännande story så har ni årtiondets bästa animerade film.
 6. Memento (2000)
  Greppet att berätta en film i olika tidsrymder samtidigt har  gjorts tidigare, men aldrig med samma konsekvens och med samma smarthet som Christopher Nolan med Memento.
 7. The last king of Scotland (2006)
  Forest Whitaker är fullständigt briljant i rollen som diktatorn Idi Amin. Kanske 00-talets bästa personporträtt på film.
 8. Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)
  Jan Troell sa inför en visning av Utvandrarna att Ang Lees film var den bästa han sätt. Troell fick mig att se filmen, vilket jag inte ångrar.
 9. Slumdog millionaire (2008)
  Att berätta ett levnadsöde genom frågorna i tv-programmet Vem vill bli miljonär? är ett lysande upplägg. Snyggt kameraarbete och underbara skådespelare.
 10. Tillsammans (2000)
  Kanske inte lika bra som Fucking Åmål (eller jo, det är den). Carl Johan de Geer har gjort ett scenografiskt hästjobb och fått till riktigt snygga miljöer. Sjuttiotalets kollektiv skildras med värme utan att bli smörigt.
 11. Wall-E (2008)
  Bäst i den fantastiska filmen är egentligen samhällskritiken. Och då syftar jag inte på den rätt enkla insikten att det är dumt att skräpa ner, utan mer på hur människors umgänge blir artificiellt och hur de stora företagen kontrollerar varje tänkbar aspekt av våra liv.
 12. Sånger Från Andra Våningen (2000)
  Har sett Sånger inte mindre än tre gånger på bio. Att Roy Andersson ligger bakom är svårt att missa. En (1) kamerarörelse i hela filmen och ungefär lika många färger. Ett tidsdokument.
 13. O Brother, Where art Thou? (2001)
  Soundtracket är egentligen bättre än filmen, vilket säger mer om hur fantastisk musiken till filmen är. För bröderna Coen har lyckats göra en modern tolkning av Odyssén och förlägga den till amerikanskt 30-tal.
 14. The Queen (2006)
  Helen Mirren är fantastisk i rollen som drottning Elizabeth.
 15. Lost in translation (2003)
  Ett udda par träffas i Tokyo och lyckas skapa filmmagi.
  Helen Mirren är fantastisk i rollen som drottning Elizabeth.
 16. Collateral (2004)
  Tom Cruise är som gjord för rollen som yrkesmördare i Collateral. Dialogen mellan Cruise och Jamie Foxx är välskriven och det som driver historien framåt.
 17. Pans Labyrint (2006)
  En märklig blandning mellan fiktion och verklighet. Svår att sluta tänka på.
 18. Monsunbröllop (2001)
  Indisk film kan vara svår att förstå för den oinsatte. Dock är Monsunbröllop producerad med tanke på en västerländsk publik. Färgerna, miljöerna, dialogen, musiken och skådespelarna bildar tillsammans en mix som är helt oemotståndlig.
 19. Crash (2004)
  Rasismen i Los Angeles i jobbig belysning. Perspektiven om vem som är ond eller god skiftar allteftersom filmen utvecklas.
 20. Juno (2007)
  En oerhört varm och mysig film om tonårsgraviditet.

Så ser listan ut. Om fem minuter kommer jag förmodligen komma på ytterligare någon film eller inse att ordningen är helt galen. Men så här tyckte jag i alla fall kl. 01.17 den 28 december 2009.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


One Response to “Lista över 00-talets 20 bästa filmer”

 1. Avatar, Twilight, Harry Potter-filmerna och The Day After Tomorrow är mycket bra nollnolltalsfilmer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: