Lista över 00-talets 15 bästa tv-serier.

27Dec09

Liksom många andra tänker jag under 00-talet sista skälvande dagar sammanfatta de tio år som gått. Först ut blir lista över decenniets femton bästa tv-serier – både svenska, amerikanska och en dansk.

 1. Lost
  Visserligen har även Lost haft sina dalar, men ingen annan serie under 00-talet har fått mig att längta till nästa avsnitt. Detaljarbetet i serien är imponerande och det krävs två tittar och många klick på lostpedia för att till fullo förstå ett avsnitt. I februari får vi äntligen se hur säcken skall knytas ihop.
 2. CSI
  Kriminalserien som omformade en hel genre. CSI satte en ny standard för hur kriminalserier skall göras. Varken brottslingen eller polisen är i fokus – istället är det bevisen som spelar huvudrollen.
 3. Veronica Mars
  Fick bara tre säsonger men gjorde ändå ett oerhört starkt intryck. Ett mysterium som följde en hel säsong men samtidigt avslutade fall i varje avsnitt.
 4. House
  Hugh Laurie är gjuten i rollen som dr House. Ingen annan serie är så beroende av sin huvudperson, men som han sparkar rumpa med andra sjukhusserier.
 5. De halvt dolda
  Jonas Gardells manus är briljant och växlar på ett snyggt sätt mellan tre olika tidslinjer. Eftersom vi spelat in serien såg vi alla fem avsnitten i ett svep en lördagsnatt i januari.
 6. Dexter
  Introt till Dexter kan vara det snyggaste som någonsin gjorts – perfektion in i minsta detalj. Själva serien fortsätter i samma spår.
 7. Brottet
  20 avsnitt om ett brott. Historien berättas ur tre olika perspektiv och blir aldrig trist. Danskar kan gör bra kriminalserier.
 8. Graven
  Kan vara så att minnet spelar mig ett spratt (med tanke på hur besviken jag blev på uppföljaren Morden), men som jag minns det var Graven ohyggligt välgjord. Långsam i sitt berättande och med lysande skådespel av Kjell Bergqvist och Göran Rangerstam.
 9. Desperate housewives
  När hemmafruana på Wisteria Lane nått säsong sex är det lättare att hålla reda på vem som inte legat med vem. Ett genidrag att krydda dramat med en ordentlig gåta varje säsong.
 10. Cold case
  Alltid klockrena miljöer oavsett om det gamla brottet skedde 1956 eller 1989. Att serien dessutom på ett snyggt sätt som ingen annan kriminalserie lyckas behandla t ex homofobi och rasism är till dess fördel.
 11. Mordkommissionen
 12. Jericho
 13. Grey’s Anatomy
 14. Gilmore Girls
 15. The mentalist

Serie som legat etta om den inte börjat sändas 1999: Vita huset.

Serier som kanske legat på listan om jag sett dem: The Wire, Arrested development, Deadwood och Six feet under.

Serier som inte finns med på listan trots att jag gett dem en chans: The Office, The Shield och 24.

Läs även andra bloggare om , , , , , , , ,

Annonser


9 Responses to “Lista över 00-talets 15 bästa tv-serier.”

 1. 1 calandrella

  LOST är klart bästa tv-serien under nollnolltalet. LOST är klart bästa tv-serien någonsin. LOST är klart det bäst kulturella uttryck någonsin. LOST är klart det bästa fenomenet någonsin.

 2. Det är nästan så jag borde ta med House på min lista såhär i efterhand. ”Lost” hade kommit med, om de slutat i tid… 😀

 3. Då är det bara att bänka sig och se Wire, bästa efter Homocide (Uppdrag mord).
  Doch så är alla som du listat under missade serier tillräckligt bra för att ta sig in på en topp 10 hos mig. Plus 30 Rock, Weeds och Etourage.
  Gott Nytt.

 4. Du borde ge Six feet under en chans om inte annat för så för slutscenen och var är Sopranos? Där har du ett annat bra slut, jag tycker att serier blir bättre ju bättre slut de har.

 5. Band of Brothers borde väl också få ett omnämnande även om det endast var en miniserie?

 6. The Wire, The Wire, var är The Wire!?

 7. 9 CJ

  The office, The shield och Six Feet Under är fantastiska upplevelser. Även Deadwood.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: