Julmyt nr 24 – Jesus föddes i en grotta

24Dec09

Myt: När Jesus föddes fanns det inte någon plats för familjen i ett vanligt hus. Därför fick Josef och Maria gå till en grotta och där föddes Jesus. (Exempel 1, 2, 3 och 4).

När vi talar om Jesus födelse är det två kort stycken ur dels Matteusevangeliet och dels Lukasevangeliet vi stödjer oss på. Eftersom evangelierna är helt värdelösa som historisk källa, åtminstone vad gäller Jesus födelse, bör man ta hela diskussionen om när, var och hur han föddes med en nypa salt.

Platsen som Jesus föddes på går att härleda ur följande passage i Lukas 2:7:

Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade honom i en krubba, ty det fanns icke rum för dem i härbärget.

Sista ordet – härbärget – och möjliga tolkningar av ordet har jag diskuterat tidigare (se Julmyt nr 22 – Josef och Maria blir nekade husrum och därför måste Jesus födas i ett stall). Kortfattat handlar det om att det grekiska ordet ”καταλυματι” (katalyma) förmodligen inte syftar på ett härbärge i betydelsen vandrarhem utan ett större gemensamt utrymme. Eftersom det inte fanns plats i detta rum när Maria skulle föda var hon tvungen att föda i ett annat utrymme, där det fanns en krubba.

En krubba är alltså en foderbehållare som finns i t ex stall eller andra utrymmen där djur vistas. Den troligaste tolkningen av Luk 2:7 är att Maria födde Jesus i ett rum som i vanliga fall var till för djuren, eftersom hon inte kunde föda i det stora gemensamma rummet i huset där de bodde.Det finns ingenting i texten som på något sätt hänvisar till en grotta.

Sant: Om vi använder Lukasevangeliets text om Jesus födelse som grund finns ingenting som tyder på att Jesus ska ha fötts i en grotta. Snarare föddes han i ett utrymme där djuren normalt vistades eftersom det inte fanns plats i det gemensamma rummet.
Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


One Response to “Julmyt nr 24 – Jesus föddes i en grotta”

  1. 1 kajsaögren

    Tackfördenenastående kursen nuärbarakonstenattfånågotattstannakvari huvudet! God Jul!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: