Julmyt nr 18 – Ortdoxa firar jul 6 januari eftersom det är epifaniadagen

18Dec09

Myt: Ortodoxa kristna firar inte jul 25 december utan  6 januari eftersom de firar Epifania – Jesus uppenbarelse genom dopet – då. (Exempel 1, 2, 3 och 4).

De allra flesta (inte alla) kristna firar ju och de gör det på samma datum – 25 december (förutom vi i Sverige som av någon oklar anledning firar 24 december). Ortodoxt kristna firar dock sina julafton 6 januari – hur går det ihop?

Anledningen är att de flesta ortodoxa använder sig av den julianska kalendern när det skall fira religiösa högtider medan resten av världen använder den gregorianska kalendern.

Skillnaden mellan kalendrarna ligger i hur väl de anpassar sig till jordens rörelse kring solen. För jorden tar det nämligen 365 dagar 5 timmar 48 minuter och 45 sekunder att röra sig ett varv runt solen. Ett kalenderår är som bekant 365 dagar. Så för att kompensera för de extra timmarna lade man i den julianska kalendern in en extra skottdag vart fjärde år. Ett julianskt år blir alltså 365,25 dygn.

Tyvärr kommer den julianska kalendern 11 minuter ur fas i förhållande till exemepelvis vintersolståndet och vårdagjämningen varje år. På 128 år blir det ett helt dygn och på medeltiden hade felet växt till nästan två veckor (därför kunder vintersolståndet infalla på luciadagen).

Så på 1500-talet bestämde den dåvarande påven Gregorius XIII att en ny kalender skulle införas. Nu uteslöts de årtal som är jämnt delbara med hundra (ex. 1800 och 1900) från skottåren, men undantag för årtal som också är jämt delbara med fyrahundra (ex. 2000). På så vis blir kalenderfelet bara ett dygn på 3236 år.

Olika länder bytte kalender vid olika tidpunkt vilket ledde till att tiden räknades på olika sätt i olika delar av Europa under ett antal sekel. Ryssland bytte inte kalender förrän på 1900-talet och den ortodoxa kyrkan använder fortfarande den julianska kalendern i religiösa sammanhang. Därför firar ortodoxt kristna julafton 6 januari (som är 24 december i deras kalender) och kommer så göra fram till år 2100. Därefter är julafton 7 januari.

Sant: Ortodoxt kristna firar julafton 6 januari eftersom de använder den julianska kalendern.
Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


One Response to “Julmyt nr 18 – Ortdoxa firar jul 6 januari eftersom det är epifaniadagen”

  1. 1 HP

    Ortodoxa kristna firar Julafton 6 januari för att man vet att Jesus föddes 5:e januari. Man firar inte samma dag av respekt för Jungfru Marias verkar, utan man firar dagen efter. Anledningen till att Jesus föddes den 5 jan är att det är den tolfte dagen från det att Betlehemsstjärnan gick upp. Jesus och Jacob Israel är samma person. Jesus är de 12 stjärnornas far. Det är därför Jesus valde ut 12 lärjungar.
    När man satte ihop Bibeln ca 250 – 300 år efter Jesus födelse så lyssnade inte Romarna på de Ortodoxa kristna och bestämde att Jesus föddes den 25 dec, samma dag som Betlehemsstjärnan gick upp. Man kan av nya testamentet utgå att Jesus föddes senare än 25 dec. När de tre vise männen fick syn på stjärnan så började de deras resa med kameler från ett land i öst. Först kom de till Jersusalem och stannade där ett tag för att sedan ta sig vidare. Detta tog några dagar och när de kom fram hittade de Maria, Josef och Jesus i någons lada. Jesus var nyfödd när de kom fram. De hade omöjligen stannat i 12 eller flera dagar i någon annnas lada.
    Anledningen att protestanterna firar 24 dec är att Martin Luther som startade den protestantiska kyrkan ändrade så att man firade jul dagen innan Katolikerna. Även fastan ändrade han från ons och fre till mån och tors.

    HP


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: