Julmyt nr 15 – Jesus föddes år 0

15Dec09

Myt: Eftersom vi har Jesus födelse som utgångspunkt för vår tideräkning måste han ha fötts år 0. (Exempel 1, 2, 3, 4 och 5)

Den här myten är ganska lätt att vederlägga eftersom något år 0 inte existerar i vår tideräkning. När munken Dionysius Exiguus i början av 500-talet skapade vår nuvarande tideräkning skulle de dröja ytterligare några århundraden innan talet 0 kom till Västeruropa, via den muslimska världen.

Med vår tideräkning efterföljs nyårsafton år 1 fvt av nyårsdagen år 1 evt. Tänk en termometer – 0 finns bara som en punkt och inte som en egen grad på termometern. På samma sätt är det med år 0 – året existerar inte.

Men vilket år föddes Jesus?

Om vi bortser från att år 0 inte finns är det flera saker som är märkliga vad gäller Jesus födelseår. De uppgifter som går att årsbestämma i evangelierna gäller personer som nämns i Lukasevangeliets andra kapitel och i Matteusevangeliet.

Uppenbarligen går dessa uppgifter inte ihop. Herodes spelar en helt avgörande roll i berättelse om Jesus. Det är Herodes som beordrar att alla gossebarn i Betlehem skall avrättas. Om Jesus föddes år 1 (före eller efter vår tideräknings början) hade Herodes redan varit död i ett antal år.

Och om uppgiften om Quirinius skall hållas för sann så kan Jesus inte ha fötts före 5 evt, vilket sedan stämmer väldigt dåligt överens med uppgifterna senare i evangelierna – att Jesus blev yrkesverksam i trettioårsåldern.

Sant: Vi kan inte veta alls vilket år Jesus föddes. Vad vi dock kan veta med säkerhet är att det inte var år 0 – eftersom år 0 inte existerar.

Källa: Dionysius glömde inte bort år 0

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Julmyt nr 15 – Jesus föddes år 0”

  1. 1 Per

    Det är ju nästan som man tror att någon har hittat på hela historien…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: