Julmyt nr 13 – Lucia i Sverige firas till minne av helgonet Lucia från Syrakusa

13Dec09

Myt: Luciafirande den 13 december sker till minne av helgonet Lucia. Och den lucia som går längst fram i tåget är en avbild av helgonet.

Lucia från Syrakusa dog i början av 300-talet och hennes helgondag är 13 december. Under medeltiden hade luciadagen ingen större betydelse i Sverige, förutom i Skara stift där den hade en högre festgrad än i andra stift.

Dock har luciafirandet inget samband med helgonet Lucia. Som Jan-Öyvind Swahn skriver:

[Helgonet Lucia] är, när det kommer till kritan helt irrelevant när det gäller den skandinaviska lucian – hon och helgonet har bara almanacksdagens namn gemensamt.

Men varför firar vi då lucia om det inte har med Lucia att göra? Helt enkelt p g a en felaktighet i den julianska kalender som vi använde i Sverige fram till 1753. Ett solår är 365,2422 dagar, men ett kalenderår i den julianska kalendern 365,25 dagar. Inte mycket kan tyckas men på 128 år hade felet vuxit till en hel dag och från 100-talet fvt till 1300-talet hade felet vuxit till nästan två veckor.

Särskild betydelse hade årets förskjutning för de dagar som markerar övergångsperioder – ex. vinter- och sommarsolstånd respektive vår- och höstdagjämning. Vintersolståndet låg ursprungligen 25 december (därav julfirandet på denna dag) men hade på medeltiden hamnat runt 13 december. Denna natt var alltså på medeltiden årets längsta. I en almanacka från 1702 står att läsa om 13 december:

[den] längsta Natten då den kalla och olustiga Wintern tar sin början

Den 13 december markerade alltså tydligt en övergångstid och som kring alla andra övergångstider på året så knöts det folkliga föreställningar om att onda krafter var i rörelse under natten. Därför högtidlighöll man luciadagen.

Men den vitklädda lucian med ljus i håret och rött band runt magen. Har inte hon något med helgonet Lucia att göra? Inte det heller.

Den svenska lucian har inte hämtat någon inspiration från det italienska helgonet (utom namnet). Utseendet på lucia är istället antingen (som Carl W. von Sydow m.fl. menar) en traditionsöverföring från det tyska ”Kinder Jes” som var en efterträdare till St Nikolaus som gåvoutdelare kring jul eller ett senare lån från stjärnogossetågens änglar (som bl.a. Hilding Celander och Martin P:n Nilsson menar).

Källa: Stora Julboken av Jan-Öyvind Swahn.

Relaterat på Högtider: Vem var Lucia och vad har hon med vårt luciafirande att göra?, Varför har lucia vita kläder och ljus i håret? och Varför firar vi lucia den 13 december?

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


2 Responses to “Julmyt nr 13 – Lucia i Sverige firas till minne av helgonet Lucia från Syrakusa”

  1. ”Julmyt nr 13 – Lucia i Sverige firas till minne av helgonet Lucia från Syrakusa”

    Men kom igen – finns det nån som fortfarande tror det, tror du? Ja, förutom mentalt piskade frireligiösa då.

  2. Nåja, jag har samma bok, välläst, och där berättar Jan Öyiwind att i Skara stift förekom kult kring tonårsflickan från Syracusa och samtidigt är det just i Skara stift som man först började med det som blev vår nuvarande luciatradition.

    Dessutom har luciafirandet ett jättestarkt samband med kyrklig körtradition idag och det moderna luciafirandet innehåller därför också legenden om Lucia av Syracusa, även om det under senmedeltid fram till tidigt 1900-tal mest handlade om den allestädes närvarande mörkerrädslan och halvsvälten.

    Nuvarande luciatradtion har ju väldigt lite med den också att göra-eller hur?

    Swahn skriver också att alla tider har sina traditioner-inse att Lucia återfått sitt kosmopolitiska ursprung idag och det är så bra!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: