Julmyt nr 10 – Coca Cola skapade jultomten

10Dec09

Myt: Den moderna bilden vi har av tomten som rödklädd, lång med stort vitt skägg skapades på 30-talet av Coca Cola som del av en reklamkampanj.

Egentligen kan man säga att i Sverige samsas två olika jultomtar – dels den svenska jultomten skapad av Jenny Nyström och dels den amerikanska Santa Claus. Och det är den senare som allt som oftast hävdas vara skapad av Coca Cola. Även om läskedryckstillverkaren har haft ett finger med i spelet så är de långtifrån skapare av den moderna jultomten, inte heller är det de som givit honom hans röda färg.

När svenskättlingen Haddon Sundblom på 1930-talet ritade den första Coca Cola-tomten hade jultomten varit både röd och fullvuxen en längre tid.

Den anglosaxiska jultomtens (Santa Claus) formutveckling är främst ett resultat av illustratören Thomas Nasts teckningar. År 1863 ritade Nast sin första Santa Claus och fortsatte sedan att utveckla honom som en dvärgliknande figur med rödbrusigt ansikte och vitt skägg klädd i ylle och en vit minkmössa med tofs.

Nast inspirerades i sina teckningar framförallt av Clement C Moores dikt A visit from St Nicholas som bl.a. beskriver St Nicholas så här:

His cheeks were like roses, his nose like a cherry!
His droll little mouth was drawn up like a bow
And the beard of his chin was as white as the snow;

Nast hade bayerskt påbrå och hans bild av Santa Claus var naturligt nog inspirerad av den tyska folktron bild av dvärgar. Dessa hade bl.a. förmågan att ta sig upp och ned genom skorstenar, vilket Nast använde sig av när han skulle visa hur Santa Claus tog sig in i hus för att överlämna julklappar. Så här skriver Ulla Ehrensvärd

alla sentida bilder av Santa Claus återgår mer eller mindre direkt till hans [Nasts, min anm.] typ, även om gubben nuförtiden – under intryck av Father Christmas – har blivit fullvuxen

Bilderna nedan (hämtade från Snopes) är från 1906, 1908 och 1925. De visar alltså övertygande att jultomten fanns och var röd åtminstone ett par decennium före Sundblom målade Coca Cola-tomten.

Däremot kan det nog med fog sägas att Coca Cola varit med och spritt bilden av den moderna jultomten, liksom Disney tack vare I jultomtens verkstad.

Sant: Coca Cola har inte skapat den moderna jultomten, inte heller givit honom hans röda färg. Den som skapade den moderna jultomten var snarare Thomas Nast.

Källa: Den svenska Tomten av Ulla Ehrensvärd

Relaterat på Högtider: Varför heter jultomten jultomte i Sverige men Santa Claus i USA?, Vad heter jultomtens renar?, Varför är jultomten röd?, Är jultomten en kristen eller en hednisk figur?

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Julmyt nr 10 – Coca Cola skapade jultomten”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: