Julmyt nr 7 – Julgranen är en urgammal tradition

07Dec09

Myt: Julgranen som vi klär vid jul har rötter långt tillbaka i tiden och har funnits i bondesamhället i flera århundraden. (Exempel 1 och 2)

Långt tillbaka i tiden har människor ansett att barrträd höll övernaturliga varelser borta och då julnatten var en natt då många sådana var i rörelse fanns det goda skäl att ha olika former av barrträd på sin gård. Seden finns belagd sedan medeltiden på svenska bondgårdar. Dock har den inget (eller åtminstone mycket lite) med vår moderna julgran att göra.

dscf0011.jpg

Den moderna julgranen har sitt ursprung i Sydtyskland och Schweiz där den finns belagd sedan sent 1400-tal. Dock handlade då om granar som man hängde godis i. Att förse granen med ljus är en sed som kan sättas i samband med protestantismen i Tyskland och hur den framhöll julen som en familjehögtid.

Att ta in en gran vid jul och dekorera den spreds bland adelsfamiljer från Tyskland till övriga Europa under 1700-talet. Främst var det genom giftermål seden spreds och det skedde inte i någon större omfattning. Först under 1800-talet fick julgranen någon större spridning i och med att tyska borgarfamiljer tog med sig seden när de flyttade till andra städer i Europa.

I Sverige finns sedan åtminstone 1600-talet belägg för att granar användes som julprydnader. Men då var det i form av julstänger utomhus. Granarna var avkvistade så att bara en liten ruska fanns kvar i toppen. Julstången skulle vara rest senast klockan tolv på julaftonen.

Som nämnts var det främst bland adelsfamiljer som den moderna julgranen spreds. Första gången som en julgran av mer modernt snitt omnämns i Sverige är 1741 då grevinnan Wrede-Sparre beskrev hur hennes familj firade jul med ett stort träd prytt med ljus, äpple och saffranskringlor i centrum.

100_0841.jpgFrån den absoluta överklassen tog det sedan åtminstone hundra år innan julgranen hittade nedåt på klasstegen. I mitten av 1800-talet började de rumshöga granarna leta sig in i de borgerliga familjern och först vid 1900-talets början fick julgranen en vidare spridning även i småbrukar- och arbetarhem.

Sant: Julgranens historia i Sverige har bara några få sekel på nacken. Och som allmän julsymbol har den bara funnits i drygt hundra år.

Källa: Granna Granen av Maria Flinck och Stora julboken av Jan-Öjvid Swahn

(Inlägget är förkortad från min högtidblogg om julgranar)

Annonser


One Response to “Julmyt nr 7 – Julgranen är en urgammal tradition”


  1. 1 pdf book download

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: