Frukt på smörgåsen istället för smör och ost?

13Nov09

Jag är ju som bekant inte överförtjust i fettdoktorn Annika Dahlsqvist. Det är dock inte främst pga hennes LCHF-diet, utan pga hennes konspirationstänkande. Däremot håller jag bitvis med henne i hennes kamp för att vi bör äta mer naturliga fetter och mindre av industrifett. För som Marcus skriver:

Fett är en livsviktig del av vår kost och det är dessutom en smakbärare. Tar vi bort fettet får vi välja mellan mat med torftig smak, eller kompensera med andra former av smakbärare och smakförstärkare.

Därför köper jag alltid Bregott, steker alltid i riktigt Smör, lagar mat med vispgrädde och gör såser på riktig crème fraîche. Och det är främst för barnens skull.

Därför blir jag så innerligt trött när jag läser det Kostdoktorn skriver:

Fettfobin frodas i skolorna. Jag fick se ett prov i fettkunskap som används i årskurs fyra.

För rätta svar skall man helst inte alls ha fett eller ens lättost på smörgåsen. Istället kan man ha frukt på den.

Frukt på smörgåsen? Det låter inte bara trist utan ganska äckligt också. Det är som – Lisa skriver – ”ren och skär galenskap”.

För man måste såklart se till helheten. Om barnen äter bregott och smör på mackan och drick röd mjölk, men inget godis och inga chips och dessutom rör sig väldigt mycket är det inga problem. Fettfobin som vi för över på våra barn, istället för att lära dem ett naturligt och avslappnat förhållande till mat, är farlig:

Skall vi verkligen förvånas när de sen får ätstörningar, om vi lär tioåringar att inte ens våga äta lightost?

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


7 Responses to “Frukt på smörgåsen istället för smör och ost?”

 1. Jo så är det naturligtvis, ett avslappnat och sunt förhållande till mat har de glädje av på så många plan senare i livet.

 2. Rostat bröd med smör och skivad banan är smarro, och lite slicat päron kan göra susen på ostmackan. Men bara frukt låter ju rätt värdelöst.

 3. 3 Eva

  Fettdoktorn skriver ju precis det, att testet är fel!
  Annika Dahlqvist förespråkar precis samma mat som du själv. Vad är problemet?

  • Att hon tror att ”etablissemanget” är ute efter henne och att allting är en jättekonspiration och att LCHF gör att du inte behöver vaccinera dig etc.

 4. 5 Eva

  Jag skrev visst fel tidigare, menade först kostdoktorn som också tycker att skoltesten är fel, att det ger fel signaler till barnen. Det verkar ju du också tycka.

  Vad jag kan se så skriver Annika så här:
  Eftersom vaccinet inte är garanterat ofarligt, pga innehåll av kvicksilver och det immunsystemstimulerande ämnet skvalen, så anser jag att ingen ska behöva vaccinera sig av hänsyn till andra. All vaccination mot svininfluensa bör vara helt frivillig.

  Att vaccinera bort ett influensavirus i befolkningen tror jag inte på. Ett virus som en gång har kommit, kommer säkert tillbaka igen. Vi måste förr eller senare skaffa oss egna antikroppar mot viruset eftersom vaccinantikropparna räcker högst ett år. Den som tror att den får ett kvarvarande skydd mot viruset av vaccin kan vaccinera sig. Den som tror att vi får ett bättre skydd av att få influensan får låta bli att vaccinera sig.
  Vi LCHF-are har märkt att vi får färre och lindrigare virusinfektioner, vilket skulle tala för mindre risk för, och lindrigare, influensa. Jag har fått enstaka rapporter från lchf-are som fått, även svår, influensa.
  – Tror inte du att etablissemanget gör allt för att tysta Annika???


 1. 1 rebelmouse.com
 2. 2 dude.cu.cc

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: