Även att vägra vaccin är en handling som får konsekvenser

03Nov09

Tänk dig att du står vid ett järnvägsspår där du har möjlighet att dra i en spak och på så vis dirigera om tåget. Tåget kommer nämligen i en rasande fart och på spåret ligger tio personer fastbundna. På sidospåret ligger dock en person fastbunden. Genom att dirigera in tåget på det andra spåret dör en person, om du inte drar där tio personer.

 1. Du gör ingenting = 10 personer dör
 2. Du gör något = 1 person dör

Exemplet är ett klassiskt etiskt problem (”The Trolley Problem”) som jag läste hos utmärkta Technicolor. Vad exemplet visar är att även ett icke-agerande är ett aktivt val som får konsekvenser.

Anledningen till att jag skriver det här är att många ungdomar tänker låta bli att vaccinera sig mot svininfluensan eftersom de upplever att de eventuella biverkningarna av vaccinet är för stora.

Just biverkningar är det ungdomarna oroar sig mest för. En kille uppger att hans farbrors fru blev röd i ansiktet och fick utslag av vaccinet. Många pratar om att vaccinet tagits fram för fort, och inte är ordentligt testat.

Och visst det finns risk för biverkningar om man vaccinerar sig. Det finns risk för biverkningar vilka läkemedel du än stoppar i dig. De flesta äter huvudvärkstabletter trots att man kan få yrsel, öronsusningar, svettning, leverpåverkan och njurpåverkan av Treo.

Dock finns ännu inga bekräftade dödsfall som direkt orsakats av vaccinet. Fem personer (alla med kroniska sjukdomar och mediciner mot dessa) har dött mellan tolv timmar och fyra dagar efter de fått vaccinet. Men som Läkemedelsverket konstaterar:

Vid bedömningen av antal inrapporterade dödsfall är det viktigt att ta hänsyn till att i Sverige inträffar i snitt 200-250 dödsfall per dag och att för närvarande en stor del av befolkningen, och då särskilt äldre och övriga riskgrupper, vaccineras.

Alla som oroar sig för biverkningar och därför inte tänker vaccinera sig måste ha klart för sig att valet inte står mellan å ena sidan att vaccinera sig och riskera biverkningar och å andra sidan att allt är som vanligt. Valet står mellan att vaccinera sig och riskera biverkningar å ena sidan och inte vaccinera sig och riskera att svininfluensan med de risker det innebär å andra sidan. Som bloggen Hobab skriver

Riskerna med vaccinet är så oändligt små i förhållande till hur pass allvarlig infulensan i sig kan vara. Så därför skall vi vaccinera oss så fort som möjligt så att vågen av nya fall kan brytas!

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


8 Responses to “Även att vägra vaccin är en handling som får konsekvenser”

 1. 1 Susan Sharadon

  ”Vid bedömningen av antal inrapporterade dödsfall är det viktigt att ta hänsyn till att i Sverige inträffar i snitt 200-250 dödsfall per dag och att för närvarande en stor del av befolkningen, och då särskilt äldre och övriga riskgrupper, vaccineras.”
  Bra poång men är detta inte lika relevant för självaste influensan?
  ”Vid bedömningen av antal inrapporterade dödsfall är det viktigt att ta hänsyn till att i Sverige inträffar i snitt 200-250 dödsfall per dag och att för närvarande en stor del av befolkningen, insjuknar i svininfluensan.”

 2. Bra skrivet. Jag tycker media i allmänhet har uppvisat väldiga problem att föra fram just det här resonemanget. Istället har det handlat mycket om att det kan finnas risker med vaccinet, utan att samtidigt berätta att så även är fallet med en mängd vaccin och mediciner som vi utan att tveka stoppar i oss, och utan att sätta dessa risker i proportion till risken med att inte vaccinera sig.

 3. 4 Ia

  Äh, det är ju för att man inte vill vaccinera sig som man drar upp biverkningarna, som en dålig ursäkt. Jag ska inte vaccinera mig, men det är inte på grund av rädsla för biverkningar.

 4. Håller helt och hållet med att även ett icke-agerande är ett aktivt val som får konsekvenser.
  Gå och vaccinera er

 5. 6 Linda

  Ok men isåfall, varför vaccinerar man sig inte mot influensa varje år? Vanlig influensa är lika farlig som svininfluensa och flera tusen dör varje år.

  Varför är det så himla viktigt nu helt plötsligt att vaccinera sig mot svininfluensan?
  Det har blivit uppblåst i media.

  • Eftersom svininfluensan kommer att smitta betydligt fler än den vanliga säsongsinfluensan, då färre är immuna mot den. Därför minskar vi dödligheten dramatiskt genom att vaccinera oss.

 6. 8 Jokko

  Varför jag inte tänker vaccinera mig:

  1. Det är influensa… inte pesten.
  Jag anser att man enbart skall vaccinera sig om man löper risk att smittas av en extremt dödlig eller farlig sjukdom… inte en vanlig influensa.

  2. Snacket om att man skulle bidra till någons död för att man inte vaccinerar sig får mig att spy…Det dör ca 25-30 000 barn per dygn (enligt Unicef) i uvärlden pga svält bla. Tänk om vi i sverige hade skickat medicin eller mat till dessa barn för alla miljarder vårat influensavaccin kostar… då hade vi garanterat räddat mer liv!!!

  3. Jag brukar inte ta för vana att vaccinera mig i ren slentrian mot influensor eller andra sjukdomar. Litar mer på mitt immunförsvar än att spruta in nåt skit i armen.

  Men det verkar som att många tror att man kan leva ett helt liv utan sjukdommar… ungefär som att leva ett liv utan motion… Muskler mår bästa av att användas, precis som vårat immunförsvar, faktum är att vi i Ivärlden lever alldeles för rent… Vårat immunförsvar är konstruerat för att hela tiden bombarderas av bakterier och virus, och hamnar i obalans med för stor renlighet, vi gör oss själva en björntjänst. Finns otaliga forskningar om detta om man bara söker sig utanför skvallerblaskornas rubriker.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: