Traditioner förändras när samhället förändras – exemplet halloween

31Okt09

En märklig föreställning som florerar – ofta i samband med helger – är att traditioner går att härleda till ett förflutet och att ju äldre traditioner är desto bättre är de.

Särskilt i skiftet oktober/november brukar det komma kommentarer som hävdar att firandet av allhelgona med tändning av gravljus är en ”gammal och genuin svensk tradition” medan firandet av halloween med pumpor, spöken och bus är en ”fördärvlig utländsk tradition”. Johan Wennström försöker t ex i Svd förklarar vad Alla helgons dag ”egentligen” handlar om och då är det just ”gamla ritualer” som att hedra döda som uppmärksammas.

Dessa ritualer måste nu umgås med anspelningar på spökeri som givetvis strider mot helgontanken, själva grunden för den högtid vi firar i dag.

Problemet med ett sådant resonemang är att det inte går att härleda traditioner långt tillbaka i tiden eftersom traditioner förändras när de materiella och ekonomiska förutsättningarna i samhället förändras.

pumpor på halloween

Traditioner, riter och myter finns aldrig i sig själva utan är speglingar av det samhälle i vilka de uppkommer. Således är det allhelgonafirande vi har idag inte samma allhelgonafirande som fanns i Sverige för 200 år sedan eftersom samhället idag är ett annat. Och alla försök att bevara en tradition enbart för bevarandets skull är dömda att misslyckas.

Om vi tar firandet av allhelgona som exempel var det under flera hundra år ett firande som knappt märktes av i Sverige. En del allhelgonagillen hölls och dagen fungerade också som en märkesdag i Bondepraktikan:

Will du weta hurudan winteren wara må, så skall du Allahelgon Dag i skogen gå

Dock försvann allhelgonadagen som självständig helgdag 1772 och det var inte förrän på 1950-talet som dagen återkom som röd dag (lördagen mellan 31 oktober och 6 november). Anledningen till återinförandet var att fler och fler hade börjat anamma den katolska seden att tända ljus på gravarna vid allhelgona. Förklaringen torde finnas i den massiva urbanisering och industrialisering vi såg i mitten av 1900-talet. En konsekvens därav blev att storfamiljerna splittrades och döden inte längre fanns som en naturlig del av vardagen. Därför ökade behovet av att ha en dag att minnas döda släktingar och vänner.

På samma sätt går det att förklara halloweens framväxt i Sverige i mitten av 1990-talet. En sed vi hämtat från USA där den uppstod som en blandning mellan olika kulturella influenser. Irländska halloweentraditonerna blandades med redan existerande traditioner. Till exempel firade mexikanska invandrare De dödas dag (Dios de los muertos) samma dag och engelsmän firade Guy Fawkes day några dagar senare. Dessutom hade spanjorer, tyskar holländare och alla andra sina respektive sätt att fira de döda.

Sverige genomgick i början av 90-talet en massiv kommersialisering och en ökad globalisering. Genom reklamteve fick vi nya influenser och samhället blev mer mottagligt för en sed som halloween. Lägg därtill ett behov hos förskolor att ha en fest på hösten som inte förknippas med kristendomen (pga ökad sekularisering i samhället) såsom allhelgona gör. Därför lyckades halloween slå sig in i det svenska samhället och är idag en miljardindustri.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


One Response to “Traditioner förändras när samhället förändras – exemplet halloween”

  1. Om, som du skriver, traditioner är speglingar av det samhälle där de uppkommer och halloween-traditionen (som är kanske till en stor del en kommersiell miljardindustri) åtminstone delvis har ersatt en allhelgona-tradition (som kanske hade till uppgift att hjälpa oss att förhålla oss till varandra och livets ändlighet, två saker som nog hör samman) — vad säger det om makten idag?

    Vad förlorar vi i våra liv pga den nuvarande makten? Vad vinner vi? Vem vinner? Vem förlorar? Vilka tankar stöder vad? Vad har olika världsbilder med det att göra?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: