Fredrik Reinfeldt kommer visst att sitta kvar med stöd av Sverigedemokraterna

23Okt09

Fredrik Reinfeldt (m) har i det längst gått och dragit på hur han och hans parti skulle agera i ett läge där Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare. Och jag kan till viss del förstå honom. Att ett år innan valet diskutera den hypotetiska frågan vad som skulle hända om SD kom in i riksdagen är till viss del att spela SD i händerna. Även de förslag som idag kommit om att söka blocköverskridande lösningar. Norge och Österrike är skrämmande exempel på vad som kan hända när storkoalitioner bildas i syfte att stänga högerextremister ute.

Men när Reinfeldt tar bladet från munnen och ger svar är det ändå ett icke-svar (eller en väldigt smart politisk manöver):

Jag tänker inte försätta mig i ett läge där jag blir beroende av Sverigedemokraterna eller ger dem något inflytande. Vi tänker inte hamna i ett läge där vi behöver aktivt röststöd av SD för att fortsätta regera Sverige.

Om vi hamnar i ett läge efter valet 2010 att SD skulle vara vågmästare mellan Högeralliansen och Vänsterblocket finns tre alternativ för regeringen Reinfeldt.

  1. Avgå frivilligt eftersom han inte längre har majoritet
  2. Avsättas genom en förtroendeomröstning
  3. Sitta kvar eftersom det inte finns något annat regeringsalternativ

Alternativ 2 är uteslutet eftersom De rödgröna aldrig kommer att rösta tillsammans med SD vid en eventuell misstroendeförklaring. På den punkten har Sahlin, Ohly, Wetterstrand och Eriksson varit tydliga (till skillnad från Göran Hägglund).

Då återstår alternativ 1 och 3. Har Fredrik Reinfeldt sagt något om att han tänker avgå frivilligt om han tappar majoritet i riksdagen? Nej, det har han inte.

Här är nämligen Reinfeldts smarta manöver en gång till:

där vi behöver aktivt röststöd av SD

Eftersom vi i Sverige har negativ parlamentarism krävs det att en majoritet av riksdagens ledamöter röstar emot den sittande regeringen för att ska tvingas avgå. Och eftersom det enda Fredrik Reinfeldt har sagt är att han inte kan tänka sig ”aktivt röststöd” från SD kan han i lugn och ro använda alternativ 3 och sitta kvar vid makten eftersom han inte behöver något aktivt stöd från SD.

Smart Fredrik.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


3 Responses to “Fredrik Reinfeldt kommer visst att sitta kvar med stöd av Sverigedemokraterna”

  1. 2 MrTeatime

    det där låter väldigt likt Perssons ”Vi regerar vidare” vid konflikten med Mp.
    Inget nytt under solen, enbart Reinfeldt som spelar ut regeringsduglighetskortet.

  2. Vi får väl se hur det ser ut efter valet och det kanske inte är aktuellt med någon ”kohandel” mellan partierna. Mycket kan hända fram till valet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: