Problemet är inte att Åkesson ljuger, problemet är hans världsbild

20Okt09

Visst är det relativt enkelt att plocka isär Jimmie Åkessons argument och visa att han har felpunkt efter punkt. Muslimska män är inte överrepresenterade i våldsstatistiken, det finns inte tio etablerade muslimska terrororganisationer i Sverige, islam var Sveriges näst största religion redan för tio år sedan. Och vidare, och vidare.

Sverigedemokraterna har redan försökt bemöta dessa argument och kommer kunna fortsätta göra så i all evinnerlighet. Och kommer debatten fortsätta handla om siffror, procent och statistik kommer SD med säkerhet att vinna debatten. Inte för att de har rätt, utan för att de gynnas av osäkerheten som finns kring just siffror, procent och statistik.

Problemet är inte att Jimmie Åkesson och hans rasistvänner i Sverigedemokraterna kan presentera feltolkade siffror och procent. Problemet är den världsbild som kommer till uttryck i deras argumentation. För enligt Åkesson är det människor religiösa och/eller kulturella tillhörighet som avgör vilka handlingar människorna utför. Att vissa människor begår brott är alltså beroende på att de har fötts av en viss typ av föräldrar. Och enligt Åkesson är folk som fötts av muslimska föräldrar särskilt benägna att begå brott och hänfalla åt terrorism.

Christer Matsson skriver bra i GP:

SD: beskrivning av muslimer visar att de är övertygade om att muslimer är helt andra varelser än vi andra. De har nämligen inte fått något allmänmänskligt kärleksbudskap.

I boken Rasism (s. 20-21) skriver professor George M. Fredrickson om just det här fenomenet:

Kultur kan förtingligas och essentialiseras till den grad att begreppet blir den funktionella motsvarigheten till ras.

Deterministisk kulturell partikularism kan i praktiken fungera nästan exakt som biologisk ras.

Och det är just vad Jimmie Åkesson gör och som placerar honom i samma liga som alla andra rasister oavsett om de talar om biologisk ras eller kulturell essens. För när nazisterna använde ”den judiska rasen” som förklaring till varför judar agerade på ett visst sätt använder SD ”den muslimska kulturen” som förklaring till varför muslimer agerar på ett visst sätt.

Saken är dock den att kulturer inte alls är statiska enheter som aldrig förändras. Kulturer är produkter av möten mellan människor och kulturer förändras ständigt. Det som var ”svensk kultur” 1909 är inte i närheten av att vara det som är ”svensk kultur” 2009. Och det som är ”svensk kultur” för mig är inte ”svensk kultur” för Jimmie Åkesson.

På samma sätt är ”muslimsk kultur” olika saker för en Mahmoud Aldebe i Stockholm än för en Ali Reza i Skövde. Men framförallt är det inte ”den muslimska kulturen” som bestämmer vad en Mahmoud Aldebe en Ali Reza eller en Muhammed Osman tycker, tänker, gör och känner.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


2 Responses to “Problemet är inte att Åkesson ljuger, problemet är hans världsbild”

 1. 1 Från Finland

  Bästa bloggare,

  Tack för bloggen. Jag valde en slumpmässig svensk blogg för att debatera om detta ämne, det enda kriteriet var att bloggaren skulle vara lång borta från mig när det gäller åsikter. Jag hoppas på en konstruktiv debatt. Vissa av mina kommentarer går att bevisa med statistik, andra enbart med logik, och jag förvarar dessa gärna.

  Här nedan kommenterar jag dig:

  ”För enligt Åkesson är det människor religiösa och/eller kulturella tillhörighet som avgör vilka handlingar människorna utför”

  Nej, en sådan bakgrund avgör inget, men indikerar något. Det finns ingen kausalitet, enbart korrelation.

  ”För när nazisterna använde ”den judiska rasen” som förklaring till varför judar agerade på ett visst sätt använder SD ”den muslimska kulturen” som förklaring till varför muslimer agerar på ett visst sätt”

  Det finns skillnader mellan folkgrupper, påstår jag. I allt annat får man generalisera, varför inte här. Sedan är det en annan sak att ta åtgärder på basen av sådana påståenden, då bör man vara försiktigare. Att ta med juderna och holokausten är onödigt, man talar så ofta om den svenska förhandlingskulturen, italienska matkulturen, det finns så mycket skillnader, inte kan du förneka dem. Och, finns det skillnader, är det också trovärdigt att utifrån givna värderingar kan något tolkas vara bättre eller sämre, eller mera eller mindre passande med ens egen värdebakgrund. Till slut påstår jag, att nazisternas fel var inte att urskilja judar som annorlunda, utan att börja mörda dem. I själva verket (saknar statistiks bekräftelse) tror jag att judar var bättre utbildade, och tydligt förmögnare än övriga tyskar.

  ”Men framförallt är det inte ”den muslimska kulturen” som bestämmer vad en Mahmoud Aldebe en Ali Reza eller en Muhammed Osman tycker, tänker, gör och känner”

  Här instämmer jag med dig. Kulturer, för det första, bestämmer inte, som jag redan konstaterade, saknas kausalitet. Jag framhäver dock, att de som har bakgrund i mellanöstern/Afrika i snitt anpassar sig långsammare än övriga invandrare. Kan debattera/bevisa detta vidare, om du inte håller med. Jag håller med om att ”kultur” som mättstock är lite flummig, visst kan man fråga vad dess kriterier egentligen är.

  I Finland grips utlänningar betydligt oftare för misshandel/våldtäkt än de finskfödda. Visst minskar skillnaden, om man anpassar detta till den stora andelen av unga och män bland invandrarna, men försvinner inte. Kan vid behov förse dig med statistik.

  mvh från Finland

 2. 2 Der Springer

  Jag tror du har fel om det bästa sättet att bemöta Jimmie Åkesson, att bemöta världsbilden är bra, men det fungerar inte ensamt. Det är värt att påpeka att Sverigedemokraterna ännu inte har lyckats hänvisa till en enda fast siffra som tyder på att de skulle ha rätt. Lyckas man visa att de ljuger och förnedrar dem gång, på gång, på gång, när det blir uppenbart att de inte har någon koll så kommer deras inflytande att brytas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: