Islamofobi handlar om rasism mot muslimer, inget annat

19Okt09

Dilsa Demirbag Sten forsätter sin kamp, inte mot islamofobin utan mot de som påstår att något sådant existerar:

Anhängare av islamofobi-begreppet, som inte är uttalade islamister, påpekar oftast att de inte är emot religionskritik men att kritiken ska framföras med förnuft och respekt.

Demirbag Sten menar att islamofobi är ett felaktigt begrepp då religioner och ideologier inte kan ha rättigheter, det kan bara individer. Men saken är ju den att då skulle vi inte kunna använda begreppet antisemitism heller eftersom det ordagrant betyder att vara emot semiter, och semiter (i den grad man alls kan använda sig av begreppet) kan vara både judar och araber.

På samma sätt handlar inte islamofobi egentligen om islam som religion, utan om en fientlig och rasistisk inställning gentemot muslimer. För – som Andreas Malm tydligt visat i boken Hatet mot muslimer – förekommer en graverande rasism gentemot muslimer såsom varande muslimer i Sverige. Då handlar det inte om kritik av religion utan om renodlat hat mot muslimer, religiösa och icke-religiösa.

Men precis som kritik mot Israel ibland anklagas för att vara antisemitism eller kritik av invandringspolitik anklagas för rasism så kommer kritik av religionen islam ibland att anklagas för att vara islamofobisk. Men det betyder inte att vi ska skrota vare sig begreppen antisemitism, rasism eller islamofobi.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


One Response to “Islamofobi handlar om rasism mot muslimer, inget annat”

  1. Mycket bra inlägg, men jag måste bara påpeka stavfelet ”rasims” i rubriken… 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: