Sverigedemokraterna skall behandlas som vilket annat parti som helst

17Sep09

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Sverigedemokraterna är ett homofobt parti. Sverigedemokraterna är ett islamofobiskt parti. Sverigedemokraterna är ett kvinnofientligt parti. Sverigedemokraterna är ett parti som jag inte skulle rösta på ens med en pistol mot hjässan. Sverigedemokraterna är ett parti som jag vill motarbeta med alla till buds stående medel.

Men som ”till buds stående medel” kan aldrig våld eller censur räknas. Tyvärr har Aftonbladet tagit det oerhört dålig beslutet att vägra SD att publicera valannonser i tidningen. Hade SD:s affischer innefattat något som ligger på gränsen till att vara olagligt (t ex genom att vara hets mot folkgrupp) så hade Aftonbladet såklart gjort rätt som vägrat publicering. Nu – som jag har förstått det – är valannonserna i sig inte ens i närheten att falla inom lagen om hets mot folkgrupp. Därför gör Aftonbladet fel och det av två skäl.

 1. Principiellt fel
  I en demokrati med yttrandefrihet skall alla partier behandlas lika. Inget parti skall diskrimineras enbart på att deras åsikter är odemokratiska. Som Henrik Alexandersson skriver: ”I en demokrati är det medborgarna som skall bestämma vilka som skall styra landet, inte tidningarna.”
 2. Taktiskt fel
  Om nu syftet är att motarbeta SD så gör Aftonbladet en stor björntjänst. Snarare är det så att stoppet mot annonser kommer att gynna SD eftersom de då kan fortsätta spela sin underdog-roll som diskriminerade av etablissemanget, även om det inte är sant.

Sverigedemokraterna skall behandlas som vilket annat parti som helst och granskas som vilket annat parti som helst. Problemet är att media svansar runt partiet som katter kring het gröt och försöker låtsas som om de inte finns. SD finns. SD är ett hot mot demokratin. Men Aftonbladets beslut hotar också demokratin.

Annars kan man ju göra som Stationsvakt föreslår, att förse SD:s annonser med en lite varningstext.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,18 Responses to “Sverigedemokraterna skall behandlas som vilket annat parti som helst”

 1. 1 allemand

  Du har tur att vi har åsiktsfrihet på nätet så här långt. Tänk om Aftonbladet fått styra, då hade du fått uttrycka dig men inte jag. Att påstå att SD är ett hot mot demokratin är sant så länge du också räknar in Lars Ohlys parti, vilket inte heller tillåter åsiktsfrihet.

 2. 2 Kristina Lindquist

  Hej!
  Finns det en e-postadress där man kan nå dig? Alt mejla: kristina.lindquist@arbetaren.se

  Tack på förhand!

 3. 3 Frihet

  Haha, vad svamlar du om?
  ”Aftonbladets beslut hotar demokratin”
  Det hotar inte alls demokratin. Om alla privatägda tidningar, radiokanaler och tv-kanaler skulle tvingas ta in alla annonser skulle det vara odemokratiskt. Aftonbladet har rätt att bestämma över vad de ska ta in, eftersom det är en privat tidning. Vill du att staten ska gå in och bestämma över alla privata företag så att de tvingas behandla alla politiska partier lika?

 4. 4 Lakedaemon

  Så länge som Aftonbladet och annan riskpress erhåller statligt stöd, så kan man som signaturen ”Frihet” påstår inte åberopa att dessa medier äger rätt att censurera vem som ska få annonsera eller inte baserat på ”att de inte tycker som man skall göra”, vilket är kontentan av Aftonbladets tankevurpa. Ren och skär totalitär mentalitet, Sverige är ta mig fan ett sjukt land!

 5. 5 Edward Kent

  När du säger att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti har du helt fel. Det är de icke! Lyssna på intervjun med Jan Guillou på Youtube under rubriken:
  ”Sverigedemokraterna är inga rasister”

  Edward

 6. Tycker du skrivit jättebra är det ok om jag länkar till dig?

 7. Klart att Sverigedemokraterna ska behandlas som andra partier, Här går Aftonbladet för långt och det liknar censur det hela. Själva skriver de en massa dynga och det kan ingen hindra dom från att göra!
  De tassar i utkanten av vår yttrande-och informationsfrihet. De bestämmer givetvis vad de vill ta in för annonser, men det luktar faktist stasi om detta tillvägagångssätt. Nu meddelar de plötsligt utan att ha tagit del av någon annons att de ska bojkotta detta parti. Ynkligt handlat av en tidning som vill värna yttrandefriheten?

 8. Min personliga åsikt är att alla partier ska behandlas lika, men det är knappast odemokratiskt att Aftonbladet inte vill publicera annonser från SD. Det är Aftonbladets demokratiska rätt som privat media att själva välja vad de vill publicera. Men hade jag ägd Aftonbladet så hade nog min yrkesheder som det fria ordets kämpe drivit mig till att även publicera sådant som jag personligen inte håller med om.

 9. Självklart har Aftonbladet rätt att publicera eller inte publicera precis vad de vill. Dock blir det ett demokratiskt problem när en av landets största tidningar systematiskt missgynnar ett av de partier som faktiskt ligger på gränsen till att komma in i riksdagen.

  Tänk i förlängningen hur det skulle se kunna se ut. DN, SVD och Expressen vägrar ge Vänsterpartiet annonsutrymme eftersom deras partiledare är kommunist. Det är inte tidningarnas som skall bestämma vilka som skall styra landet.

 10. Sverigedemokraterna är inget utav den smutskastning som du har kört mot dem i stycket högst upp i detta inlägg, däremot är de ett realistparti.

  Var har du hittat dina påhittade fakta någonstans? I din egen fantasi? Ja, tydligen.

  //Karpstryparn

 11. Karphånglaren är inte realist i alla fall.

  ”Sverigedemokraterna skall behandlas som vilket annat parti som helst”

  Ja – som vilket annat främlingsfientligt, kryptofascistiskt och nazianstucket parti som helst.

  Aftonbladet gör helt rätt. De kan vägra vem de vill annonsplats. Det är bara gråterskor som Karpen här som inte har fattat det och aldrig kommer att fatta det.

 12. Nicklas Eriksson, du är helt fantastisk du, inte ens personangrepp och lögner är du bra på. Jag kan bara skratta åt dig, haha, jag vet flera som gör samma sak.

  //Karpstryparn

 13. 13 Jelly-Roll

  Troligen kommer SD in i riksdagen 2010. Det behöver inte vara invandrarmotståndet som gör att de får röster. Det finns så många svenskar som känner sig som losers, och tycker att alla etablerade partier pratar över huvet på dem. Jag tror att det är frågan om brott och straff som kommer vara den vindpust som precis lyfter Jimmys tunga bak över riksdagsribban.

 14. ”SD är ett hot mot demokratin.”

  På vilket eller vilka sätt?


 1. 1 Aftonbladet har rätt - men också fel | Svensson
 2. 2 Jodå, Helin&Mellin: ni ger SD nytt bränsle « Same Same But Different
 3. 3 Ett beslut som gynnar ett invandrarfientligt parti « Kent Persson (m) blogg
 4. 4 Trottens Betraktelser » Rätt av Aftonbladet att inte publicera SD-annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: