Granskningen av Annika Dahlqvist fortsätter

05Sep09

Efter att jag och flera andra (så väl bloggare som läkare) upprörts över doktor Annika Dahlqvists inställning till influensavaccin går Dahlqvist till motattack, dels på Newsmill och dels på sin egen blogg.

Dahlqvists ton blir hetskare och mer konspiratorisk för varje nytt inlägg hon skriver. När hon påstår att 25 personer dött av svininfluensavaccinet är rubriken missvisande eftersom det handlar om det vaccin som distribuerades i USA 1976, alltså för 25 år sedan (något hon påpekar efter påstötningar). Men sedan 1976

har ingen av de årliga influensavaccinationerna associerats med förhöjda risker för GBS. Att därför anta, som vissa nu gör, att det skulle hända igen nu 2009 är inte rimligt utan bara skrämselpropaganda.

Att någon skulle dö av det influensavaccin som nu är på gång är:

så otroligt liten att det är rimligare att oroa sig för att dödas av blixten eller en asteroid. Varför våndas då människor av sådana tankar? En bidragande orsak till det är helt klart att vissa människor ges plats i media för att där med övertygelse baserad på absolut ingenting sprida dynga.

Annika Dahlqvist är tyvärr en person som sprider just sådan dynga. Eftersom hon tror att hela etablissemanget är emot henne är det såklart i enlighet med hennes världsbild att läkemedelsbolagen är de som ligger bakom svininfluensan.

Det går verkligen att fråga sig vad Annika Dahlqvist är ute efter. En sansad och mångsidig debatt kan det inte vara. Snarare handlar det om att få med sig anhängare. Ju mer kritiserad och granskad hon blir i media och i bloggosfären desto fler verkar sluta upp bakom henne. Det är i alla fall det intryck jag får när jag läser kommentarerna i hennes blogg. CJ Åkerberg på Tankebrott formulerar det bra:

Intressant är att läsa om alla som, mer eller mindre, svär sin trohet till doktor Dahlqvist, oavsett vad hon säger och står för. Här går återigen tro före vetenskap. Tyvärr finns det ett starkt stråk av konspirationstänkande i hela LCHF-rörelsen vilket lånar ytterligare ett löjets skimmer åt det hela.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


5 Responses to “Granskningen av Annika Dahlqvist fortsätter”

 1. 1 Mikael

  Varför denna uppskruvade ton och upprördhet?

  Annika Dahlqvist ger råd om en diet som ifrågasätter etablissemangets kostråd under decennier. Det finns skäl att intressera sig för frågan om det verkligen finns vetenskaplig grund för dessa råd – en fråga som gränsar till frågan om en missbrukad vetenskap blivit den nya religionen i västvärlden, lierad med statsmakten – följ vetenkapens levnadsregler eller bli bannlyst och utstött, som Dahlqvist.

  Jag är själv normalviktig men hårt tränande vardagsmotionär. Provar LCHF sen före sommaren. Hittills har dietens effekter varit över förväntan, både vad gäller vikt, träningsresultat, humör och ätande. Återstår att följa upp blodvärden under hösten – för att bekräfta, förhoppningsvis, att de inte blivit sämre (de var bra tidigare). Om allt är bra fortsätter jag med LCHF för gott. Är jag då ovetenskaplig? Om jag ska vänta på att det vetenskapliga etablissemanget svänger, lär jag få vänta till min död.

  Däremot tycker jag det är oklokt av Dahlqvist att påstå så rakt att immunförsvaret stärks, för det är mycket svårare att påvisa än blodvärden, fettmängd och allmänt välbefinnand. Jag vet inte exakt vad hon sagt, men jag tänker inte försvara henne i det fallet, innan jag fått egna resultat. Skulle jag till exempel märka att jag aldrig blir sjuk på vintrarna längre, då kan jag anta att hon har rätt. Dock är det inte vetenskap utan erfarenhet.

  Me jag tror att din och andras vrede mot Dahlqvist inte beror på att hon sagt detta om immunförsvaret. Vem skulle bry sig om någon som påstår något udda? Nej, orsaken till vreden är att hon är en avvikare – och det gillas inte i dagens samhälle. Den så kallade vetenskapen har fått status av religion. Liksom Anna Wahlgren hatas av etablissemanget för att hon vågar ge handfasta råd om barn, hatas Dahlqvist, för att hon inte rättar in sig i ledet.

  Och att hennes anhängare försvarar henne beror nog på att de tycker, liksom jag, att reaktionerna och hatet är av orimliga proportioner. Därför försvarar man henne, något missriktat, även om hon varit i gränslandet till vad hon kanske borde sagt.

  Var finns granskningen av ”etablerad vetenskap” som så gott som alltid har visat sig ha mer eller mindre fel?

 2. Svårt att förstå det ppskruvade tonläget. Till och med en apa eller en gris fattar att vi äter fel mat. Vi är skapta att äta fiberrik mat en blandning av grönsaker, rotfrukter, frukter och kött i alla former. Vi är INTE skapade att äta raffinerat socker och finmalt mjöl, har aldrig varit och kommer inte att vara de närmaste 100.000 åren. Lägg då till artificiella smaker, konstgjort fett, aspartan osv osv så inser alla att livsmedelindustrin inte jobbar för oss utan för sig själva. Kolhydrater är billigt medan protein är dyrt.

  Att i kadern av viljelös läkare finns olika åsikter är ypperligt och det farligaste som kan hända för ett samhälle är konsensus vilket är helt otänkbart i de vetenskapliga kretsarna utan bara existerar i den Svenska politiken.

  Huruvida Doktor D har rätt om immunförsvaret får ju framtida studier utvisa, men att 42 kilo rent socker mot 2 kg per år sätter spår i kroppen fattar nog alla, även de som sitter på höjden med bra utsikt 😉

 3. 3 Sebastian

  Rör inte min pasta.

 4. Idag, och de senaste årtionena fått rådet från SLV att våra fetter helst ska vara oljor och margariner. Numera vet forskarna att dessa pga sin höga halt omega-6 har inflammerande egenskaper. Omega-3 däremot har antiinflammatoriska egenskaper. Med den kost och de fetter som SLV rekommenderar får man en felaktig kvot mellan dessa fettsyror.

  Annika förespråkar mer naturliga animaliska fetter. Ofta har dessa en bättre kvot, dvs mer omega-3 och mindre omega-6. Detta gör förmodligen att immunförsvaret blir starkare.

  Till detta kan man lägga till normala insulin och blodsockernivåer, som också minskar inflammationsprocesserna i kroppen.

  Någonting händer när man börjar med LCHF. Förkylningar minskar för de flesta. Dock kan dom komma när man gör avsteg eller när man dricker alkolhol. Kanske också vid hård fysisk ansträngning.

  Grundläget är dock väldigt stabilt. Man måste testa detta för att känna hur det känns. Många beskriver det som att ”kliva upp en nivå”.


 1. 1 Frukt på smörgåsen istället för smör och ost? « Utsikt från höjden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: