Ledande moderater relativiserar Förintelsen

26Aug09

Att göra historiska paralleller är ett ofta använt debattknep – ibland lyckas man bra och ibland mindre bra. Ett historiskt skeende som ofta tas upp (särskilt i Palestinkonflikten) är nazisternas politik gentemot framför allt judar och romer som senare utmynnade i Förintelsen. Ibland kan det såklart finnas poänger att jämföra en händelse med Förintelsen, men ofta är det bara ett billigt debattknep.

I diskussionen  som följde efter Donald Boströms artikel om påstådd israelisk organplundring har inte bara enskilda bloggare (tänker mest på Erixons jämförelse mellan AB och Det Strümer) utan också ledande moderater fullständigt tappat det historiska perspektivet.

Moderaternas Europaparlamentariker Gunnar Hökmark skriver på Newsmill att det egentligen inte finns någon skillnad mellan Aftonbladets publicering och nazisternas propaganda:

Det finns ingen principiell skillnad mellan den artikel som Donald Boström har skrivit om mördande av unga palestinier för illegal organtransplantation och skriverier som under decennier och sekel har präglat viskningarna, skvallret, påståendena och ryktena kring judar i Ryssland, Polen, Tyskland och Iran. /../

Aftonbladet tar med sin nuvarande redaktionella och politiska ledning steget in i en krets av tidningar och publikationer som tillhört och tillhör mörkrets krafter. Är det förresten inte judarna som sprider den nya influensan? Hur var det med Aids? Är det inte judarna som styr den internationella filmindustrin?

En av Moderaternas toppnamn påstår alltså på fullt allvar att Boströms (förvisso undermåliga och förmodligen felaktiga) artikel spelar i samma liga som nazisterna i Tyskland på 30-talet (ni vet de som låg bakom miljoner judars död på 40-talet) eller ryska antisemiter som dödade tusentals judar i början på förra seklet. Kopplingen gör Hökmark eftersom Boström artikel är spekulativ (vilket den är) och rykten om judar som florerat i t ex Tyskland och Ryssland också är spekulativa. Men med så mycket spekulativt skräp som publiceras i svenska tidningar är det svårt – för att inte säga omöjligt – att se den historiska relevansen i Hökmarks jämförelse.

En annan ledande moderat som tar till Förintelsen som jämförelseobjekt är MUF-ordföranden Niklas Wykman. Enligt Politkerbloggen skriver Wykan så här:

Om Aftonbladet nu vill sprida den propaganda om judar som låg till grund för koncentrationslägrena så är det en förvisso fritt fram enligt yttranderätten. Men frågan är hur alla som ställer sig i kön på pressbyrån känner sig som blir en del av denna 30-talsmentalitet som tidningen gett uttryck för.

Wykan är inne på samma spår som sin partikollega Hökmark. Försåtligt kopplas Boström artikel samman med nazipropaganda i Tyskland på 30-talet. För den som har den minsta historiska kunskap är det lätt att se hur dåliga Wykmans koppling är. Nazisternas propaganda riktades mot judar såsom judar i syfte att utrota alla judar just för att de var judar. Aftonbladets artikel handlar om enskilda israeliska soldater som skall ha plundrat palestinier på organ.

Problemet med Hökmars och Wykmans kopplingar mellan Aftonbladet och Nazityskland är inte främst att de ohistoriska utan att de riskerar att relativisera Förintelsen som historisk företeelse och göra det omöjligt att dra relevanta historiska paralleller.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Ledande moderater relativiserar Förintelsen”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: