Byggnads vill ha högre löner, inte lägre

26Aug09

Efter att borgerliga Borås Tidning skrivit om konflikten på Wäst-bygg och påstått att fackförbundet Byggnads vill sänka jobbarnas löndr hänger såklart likaledes borgerliga SvD på och påstår samma sak. En hel drös borgerliga bloggare sprider vidare påståendet och skrattar gott åt det dumma fackförbundet som vill ”sänka lönerna”.

En sekunds reflektion räcker för att förstå att BT:s artikel är vinklad. Vad skulle Byggnads ha att vinna på en lönesänkning för sina medlemmar. Och mycket riktigt har BT:s reporter inte heller orkat (velat?) prata med någon från Byggnads som kan förklara varför de agerat som de gjort. Istället får arbetsköparen Bo Lorentzon helt oemotsagd gråta krokodiltårar över att Wäst-bygg inte får betala ut så mycket pengar som de vill.

Sanningen är att Byggnads vill höja jobbarnas löner med ungefär en tusenlapp. Eftersom Wäst-bygg och Byggnads inte kommit överens har det hela gått till centrala förhandlingar. Då finns något som kallas stupstockslön. Utan stupstockslönen kan arbetsgivarna ensidigt sätta lönen när parterna inte är överens, vilket vore katastrofalt om det blev en gällande regel. Erik Laakso förklarar:

Detta avtal väljer företaget att strunta i men eftersom de struntar “åt rätt håll” och betalar ut mer än avtalet så låter det som om Byggnads vill sänka lönerna för de anställda. Det är en lögn som fabriceras av arbetsgivaren och förmedlas villigt av Borås Tidning och sedan av Svenska Dagbladets Per Gudmundsson. Facket vill bara att avtal ska följas, såväl medan förhandlingar pågår som när avtalet är klart.

Byggnads vill bara att avtal skall hållas – Pacta sund servanda. Arbetsköparna i Wäst-bygg vill kunna strunta i både avtal och fackförbund. I längden leder det såklart till lägre löner och sämre villkor för jobbarna på den svenska arbetsmarknaden.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


9 Responses to “Byggnads vill ha högre löner, inte lägre”

 1. 1 spleen

  Om jag köper något, och vill betala högre pris än ”säljaren” säger tror jag inte att konsumentverket skulle rycka ut och kräva att jag bara betelar det begärda. Men den fackliga stelheten kräver väl vissa offer….

 2. 2 David

  Fattar fortfarande inte… ifall arbetsgivaren vill bryta avtalet genom att betala ut högre lön och Byggnads motarbetar det eftersom det är ett avtalsbrott. Då innebär det väl ändå att Byggnads bidrar till att lönen blir lägre än vad arbetsgivaren först ville betala ut.
  Om sedan Wäst-Bygg har en dold agenda är en annan sak. Men jag tror faktiskt inte byggnadsarbetarna bryr sig speciellt mycket om det handlar om 7 000 kr. Jag skulle inte betala ett öre för att vara med i ett LO-förbund och jag har svårt att tänka mig att de skulle vilja de facto betala 7000 kr + plus ordinarieavgift.

  ”Utan stupstockslönen kan arbetsgivarna ensidigt sätta lönen när parterna inte är överens, vilket vore katastrofalt om det blev en gällande regel” Har jag tolkat rätt att de är så att arbetarna på Wäst-Bygg ska få 7000 kr mindre i lön för att andra inte ska riskera att få lägre lön. Låter ju solidariskt på sosse-viss men tror knappast att de som måste offra sig för massan tycker det är kul. Låter precis som bytesdjuren på savannen där några ska offras för att kollektivet ska överleva.

 3. David: Byggjobbarna kommer att få sina pengar betalda, men retroaktivt eftersom parterna inte kan komma överens just nu. Och det är arbetsköparsidan som sett till att det blivit så.

 4. 5 Erik Persson

  Hmm näe det här köper jag inte. Låter som hyckleri. Skylla allt på arbetsgivaren och hävda systemets vikt över allt, precis som det stod i SvD att det hade skett.

 5. Konsekvensen är ju fortfarande att arbetarna får flera tusenlappar mindre än vad arbetsgivaren ville ge dem.

  Varför inte vara flexibel och låta arbetsgivaren strunta i ”stupstockslönen” om lönen är högre?

 6. Nä nu får ni ta och lära er vad ackord innebär. Det är inte så att grabbarna på firman är motståndare till det här för de VET att de tjänar mer på fackets förslag än på företagets. När vi går ner på stupstock är det för att vi tycker att arbetsgivaren bjuder till för dåligt


 1. 1 Avtalsrätt och hänsyn | Dexion
 2. 2 Avtalsrätt och hänsyn | Dexion Opinion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: