Annika Dahlqvist – en sektledare?

26Aug09

Ju mer jag läser av och om doktor Annika Dahlqvist desto mer låter människan som ledare för en sekt. Annika Dahlqvist är legitimerad läkare, men har under de senaste åren blivit mest känd för sina kontroversiella kostråd. Grundtanken i den kost (LCHF) som Dahlqvist förespråkar är att man bör äta mindre mängd kolhydrater och mer animaliskt fett.

Eftersom LCHF-metoden är en kontroversiell metod som saknar stöd hos den etablerade forskningen borde Dahlqvist och hennes gelikar gå fram med viss försiktighet. Men icke då. Istället arbetar Dahlqvist som en sektledare enligt principen: ”De som inte är med oss är emot oss”.

I en debatt i SVT-morgon säger hon följande:

Alla har fel, det är bara vi som har rätt! (och) Om de äter som jag säger så lever dom, om de äter som Annika säger så dör dom!

"Alla har fel, det är bara vi som har rätt"

"Alla har fel, det är bara vi som har rätt"

Alltså – om du inte gör som Annika Dahlqvist säger så kommer det leda till din död.

Annika Dahlqvist är fullständigt förblindad av sin egen metod och vägrar lyssna på argument. Hon läser inte ens rapporter på engelska utan litar helt på sin magkänsla. Och det hade väl varit okej om det gällt stryktipset, men när det gäller kostråd eller – ännu värrevaccin, så kan du som läkare inte bara gå på din magkänsla.

Så istället för att se till vad vetenskapen kan komma fram till fortsätter istället doktor Dahlqvist att vägledas av sin magkänsla och med den vita rocken och stetoskopet som garant för att allt är sant.

Hennes sätt argumentera och hennes tvärsäkra inställning till att hon (och ingen som tycker på annat sätt) sitter inne med en sanning som ”etablissemanget” försöker tysta ned gör henne obehagligt lik en sektledare. Technicolor har också uppmärksammat att hon gärna sammankopplar sig med konspiratoriska rörelser:

Hon har också varmt rekommenderat den högst tveksamma tidningen 2000-talets vetenskap. Den ges ut av Svenska AIDS-gruppen mot rasism som hävdar att AIDS skapades av forskare som ett biologiskt vapen och som promotar bl a 9/11-konspirationer, elöverkänslighet, ”frekvensmedicin”, virvlat vatten

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


10 Responses to “Annika Dahlqvist – en sektledare?”

 1. Tack !
  Vad skönt att läsa ditt detta inlägget!!!!
  Så sunt i jämförelse med det jag läst dom senaste dagarna inne på Annika Dahlkvist blogg.
  Nu får jag nog inte skriva där nåt mer då jag blev ”refuserad” när jag undrade just över kopplingen till 2000-talets vetenskap och scientologerna m.m.
  Jag tog visserligen i och berättade om att jag hört talas om att det finns en högt uppsatt person med i socialstyrelsen som lobbar för scientologerna och jag skrev då och undrade om varför inte nån där uppe är LCFH-anhängare också i den styrelsen? Och kanske påverkat så att hennes kost godkändes som behandling till oss diabetespatienter.

  Ja ! Så klart fick inte mitt skrivna stå kvar där inne och man fattar också att det inte ska föras debatt emot LCHF (bara fär)därinne utan då kan man skriva en egen blogg om kost, ansågs det.:-/

  Har nu märkt, vilket jag faktiskt inte gjorde förut, att det mest är stolliga och väldigt dogmatiska inlägg som skrivs och ja dom kan ju få sitta där och hålla med varann om allt , samt om att inte vaccinera sig, eftersom LCHF lindrar eller hindrar nya svininfluensan att drabba dem?!.

  Inte vill jag beblanda mig med dom nåt mer i alla fall.

 2. 2 sektvarning

  Var inne ochl läste en del på LCHF forumet och visst finns det varningssignaler ang sekt.
  Man förbjöd medlemmar att skiva något negativ om Annika eller t om diskutera artiklar som var negativa från tidningar. Kosten hyllas okritiskt och verkar hjälpa mot allt.
  Många medlemmar verkar ha hakat upp sig helt på olika konspirationteorier som inte bara har med kosten att göra. Faktiskt lite skrämmande!

 3. 3 Anneli Peikko

  Vid årsskiftet gjorde jag ett försök att börja med LCHF, men fick sådana gallbesvär att det inte gick att fortsätta. Min kommentar om detta togs genast bort från Annikas sida. Jag kunde inte hitta någon information om eventuella biverkningar, utan bara uppmaningar av typen ”Fortsätt, det går över”. Någon hade frågat om det var sant att kolesterolvärdena kunde öka igen efter ett år eller så, och på det svarade Annika att det kunde de, men då var det bara att minska på fettet. Mycket märkligt med tanke på att alltihop bygger på att fett är bra!

  Jag har därför börjat tänka precis som du: Det här är en sekt! Ingen kritik är tillåten, vi som är med har rätt och de där ute är våra fiender, inga vetenskapliga bevis utan bara TRO!

 4. 4 lene rask

  Undrar hur många som icke vaccinerar sig p.g.a. dr.dahlqvists propaganda.
  Hoppas hon blir anmäld för detta o att socialstyrelsen gör en opartisk utredning.
  Dahlqvist r en skam för läkarekåren!
  m.v.h. lene rask leg.läkare o cancerpatient

 5. Annika Dahlqvist har en tendens att uttrycka sig drastiskt ibland. Det ska naturligtvis uppmärksammas. Då brukar hon nyansera sig, vilket jag tycker är alldeles utmärkt. Dahlqvist är inte någon forskare och har aldrig utgett sig för att vara det. Hon har under sin långa tid i läkaryrket arbetat med patienter, vilket kännetecknar allmänläkeriet. Patienterfarenheten väger tungt. När patienter blir friskare från kroniska sjukdomar genom att förändra sin kost, så är det en viktig iakttagelse.

  Det förekommer konspirationsteorier om Dahlqvist ”kopplingar” till 2000-Talets Vetenskap. Det är inte konstigt. Jag publicerade Dahlqvists första artikel våren 2005. Det var i Tidskriften Medikament. När jag sedermera blev redaktör för 2000-Talets Vetenskap har jag fortsatt att bevaka Dahlqvists framgångar med sin kostmodell.

  Den som vill gå till källorna kan hämta hem fyra hela tidningar från 2000-Talets Vetenskaps hemsida. Här kan du läsa hur du gör:

  http://blogg.passagen.se/millimetervagor/date/20081113

  Personligen anser jag att LCHF-kost inte skyddar mot H1N1-viruset. Alla kan bli sjuka. De flesta får en lindrig influensa med några dagar i sängen. Huruvida beslutet om massvaccinering är klokt eller inte lär vi kunna sammanfatta om ett antal månader. Det oroande är, vilket erfarenheterna från NZ och Austrialien visar, att yngre människor kan bli svårt sjuka. Men att influensan totalt sett skördar färre människoliv än den årliga säsongsinfluensan.

  Bästa hälsningar
  Bo Zackrisson
  redaktör
  2000-Talets Vetenskap

 6. 6 olle w

  Tycker ni helt missar grejen. att hålla på och skriva massa negativt trams om något pragmatiskt som vad man äter är helt meningslöst. Du skriver kontroversiell, för vem inte alla som har provat och vet att det fungera för oss. Att som kolhydratfanatiker sitta och propagera bör bröd och annan skit på ett lchf forum blir liksom spam.

  Jag tycker personligen det är olyckligt att Annika Har gått ut så hårt i en periferifråga som Influensa. LCHF handlar om att må bra rent viktmässigt osv inte någon underkur mot alla sjukdommar.

  Själv tycker jag de är lite roliga då de inte riktigt är medvetna om att de har snott Atkins mer eller mindre rakt av.

 7. 7 Alfhild Renbro

  Ingen i min familj har vaccinerat sig på grund av att vi gjort oss kunniga om vaccinets innehåll och känner oss otrygga med de myndigheter som bestämmer över liv och hälsa.

  Immunförsvaret är så komplicerat att ingen idag levande expert kan påstå att denne vet vad detta vaccinexperiment kommer att göra med våra immunsystem.

  Såväl läkemedelsindustrin, läkemedelsverket, smittskyddsinstitutet, socialstyrelsen som livsmedelsindustrin och livsmedelsverket utgör karteller, som styrs av ekonomin.

  Så, gott folk tänk på vem som säger vad!

  Dessa ovanstående myndigheter straffar sedan sina ”undersåtar”- läkare och professorer som genomskådat maktarrogansen i syfte att hjälpa gemene man som inte hinner eller orkar att sätta sig in i dessa problem, så att människor får en rättvis chans att ta rätt beslut.
  Skäms på Er, ni myndigheter som är satta att försvara Sveriges medborgare, vad skall vi egentligen ha er till och dessutom avlöna avlöna Er.

  Tack Annika för den hjälp Du har bidragit med vad gäller att visa på hur lite livsmedelsverket har under fötterna vad gäller forskning om matens betydelse för en hållbar diabetesdiet och mycket mera.

  Hoppas de statliga myndigheterna nu ÄNTLIGEN får skämmas!


 1. 1 Annika Dahlqvists desperata rop på uppmärksamhet « Akademisk frihet
 2. 2 Inte nu igen! Dahlqvist vägrar vaccinationeras! « En blogg om allt jag tycker är intressant för tillfället!
 3. 3 Frukt på smörgåsen istället för smör och ost? « Utsikt från höjden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: