Två svårt sjuka i svininfluensan ger ingen anledning till oro

25Aug09

Att två svenskar på kort tid smittats i svininfluensan och blivit allvarligt sjuka kommer med säkerhet skapa stor oro hos svenskar (och hamstringen av handsprit kommer att öka). Och visst är det allvarligt att två svenskar är svårt sjuka och att en av dem blivit förflyttad till Danmark för att det finns för få vårdplatser på Karolinska väcker såklart en rad frågetecken.

Men det finns fortfarande ingen anledning till oro eller panik. De som blir allvarligt smittade kommer bara utgöra några få promille. Signar Mäkitalo som är smittskyddsläkare i Gävleborgs län säger:

Men vi får inte glömma att det är väldigt få som blir allvarligt sjuka i den nya influensan. Förutom några promille får de allra flesta lindriga symptom.

Att två personer blivit svårt sjuka samtidigt är troligtvis ren otur:

Det här handlar om extrem otur, de allra flesta som insjuknar får den vanliga sjukdomsbilden som är ganska mild. Nu i Sverige har vi haft oturen att få två personer som blivit ordentliga sjuka.

Så trots krigsrubriker i tidningarna finns det fortfarande ingen större anledning till oro. Tvätta händerna, nys i armvecket och håll dig hemma när du är sjuk. Så lyder råden på mina barns förskola. Följ dem.

Läs även andra bloggare om , ,5 Responses to “Två svårt sjuka i svininfluensan ger ingen anledning till oro”

 1. 1 neurotica73

  Jag skulle vilja veta hur många som insjuknar svårt ett vanligt influensaår,finns det några siffror på det så tycker jag allmänheten borde få veta det för att balansera den här mediainducerade hysterin.Fast då saknar det ju nyhetsvärde så det blir inga svarta rubriker.Är så satans trött på det här svininfluensatjafset så jag kräks,får nog allergiska utslag nästa gång jag hör ordet…

 2. 2 Mange

  Jag tycker nog iofs att det är lite svårt att dra några säkra slutsatser än om det här med hur många eller hur stora andel som blir svårt sjuka. Vi får ju inte glömma att vi än så länge inte ens har haft nåt större utbrott i Sverige och att vi har knappa 700 bekräftade fall. Sett till det så skulle det ju kunna vara lite oroväckande att vi redan har haft tre mkt svårt sjuka svenskar. (Om man räknar med svenskan som insjuknade i Israel) Dessutom så är det fler som vårdats på sjukhus i influensan men utan att bli riktigt allvarligt sjuka.

  Jag jobbar själv inom vården och har följt utvecklingen lite i Australien som just nu har influensasäsong och där har det nya H1N1-viruset har ställt till med stora problem för vården. Så här långt så har man bekräftat 33844 fall av influensan. Det verkliga antalet är naturligtvis betydligt högre, men väldigt osäkert hur högt. Tack vare en kraftig utökning av antalet intensivvårdsplatser och flitigt användande av Tamiflu vid svårare fall så har dödssiffran hållits låg. Endast 132 personer har avlidit. Medelåldern på dessa är dock betydligt lägre än vid vanliga influnesor. Just det faktum att yngre människor har en större chans att överleva svåra infektioner än de åldringar som normalt blir svårt sjuka i influensa har också bidragit till den låga dödssiffran såklart. Däremot så har vården varit kraftigt ansträngd och är fortfarande då epidemin än inte visar några tecken på att ge med sig. Fram till idag så har 4188 personer vårdats på sjukhus och andeln som varit mkt allvarligt sjuka och som behövt intensivvård har varit mycket högre än vad myndigheterna hade räknat med. I pandemiplanen så hade man räknat med att 10% av vårdfallen skulle behöva intensivvård men i själva verket så har det handlat om hela 27%. Skälet till detta är den svåra virala lunginflamation som betydligt fler drabbas av än vid vanliga influensor. Eller rättare sagt. Vanligtvis så drabbas man inte alls av viral lunginflamation vid influensa. Åldringar eller svaga människor kan däremiot som komplikation drabbas av bakteriell lunginflamation och det är en skillnad som är lite oroväckande eftersom virala lunginflamationer är mkt svårbehandlade och mkt farliga även för fullt friska individer.

  Om man sen då jämför antalet vårdfall med vid en vanlig säsongsinfluensa så ska det per veckobasis vara betydligt högre än normalt. Antalet vårdfall är exempelvis flera gånger högre än vid influensan 2007 som slog ovanligt hårt mot Australien och som är den värsta på några årtionden. Om detta beror på att många fler insjuknar eller om risken för komplikationer är högre denna gång är ännu lite svårt att veta.

  Vad som däremot står klart är att vi kan förvänta oss en hel del dödsfall även i Sverige och att sjukvården förmodligen kommer ansträngas betydligt mer än vid de vanliga höstinfluensorna.

  Några källor:

  http://www.healthemergency.gov.au/internet/healthemergency/publishing.nsf/Content/home-1

  http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,25926611-23289,00.html

 3. Magne: Med största sannolikhet kommer svininfluensan drabba fler och därför kommer också fler att dö än i en vanlig säsongsinfluensa. Och då kommer såklart sjukvården att ansträngas hårdare.

  Det jag vänder mig emot är de krigsrubriker som tidningarna tar till när de skal beskriva svininfluensan. Den är fortfarande inte farligare än en vanlig influensa.

 4. 4 Erik

  Ok fast nu har vi fyra livshotande sjuka som behöver ECMO-behandling redan innan en större epidemi har brutit ut. Samtliga under 30. Enligt SMI hade fram till förra veckan dryga 20 behövts läggas in på sjukhus och detta på 670 kända fall.

  Vi får nog vänta och se innan vi kan säga hur allvarligt det här kommer att bli. Utifrån de kända fallen så är det ju en förvånansvärt hög andel som behöver få sjukhusvård. Det är bara att hoppas på att inte väldigt många insjuknar samtidigt i höst för i så fall kommer sjukvården att lamslås.

 5. 5 Erik

  Ytterligare ett livshotande fall idag och än har inte ens nåt större utbrott av smittan skett. Jag såg chefen för ECMO-avdelningen på KS i tv för en stund sen och han verkade förvånad över att så många med total lungkollaps redan kommit in. Igår sa han också att de normalt aldrig behandlar influensapatienter. DEn här influensan är inte som andra.

  Sven Britton en av Sveriges mest kända infektionsläkare har tidigare i en debattartikel kritiserat den allmänna vaccinationen mot influensan, men han har efter att ha varit behandlande läkare i ett av fallen nu ändrat uppfattning:

  ”Under den gångna veckan har jag varit behandlingsansvarig för den unge man som i tisdags på grund av så svåra lungkomplikationer av influensa att respiratorbehandling inte förslog fick flygas i helikopter till Aarhus för behandling i konstgjord lunga.

  Min tidigare reserverade hållning till allmän vaccinering mot den nya influensan har genom denna erfarenhet fått en rejäl törn.

  Att se en ståtlig, tidigare frisk man så snabbt ansättas av svår lufthunger som inte ett stort sjukhus intensivvårdsresurser kan rå på är omstörtande även för en person med 45 års erfarenhet från klinisk sjukvård.”

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3424817.svd


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: