Porta någon från nätet – hur skulle det gå till?

25Aug09

Enligt Guardian (refererat i DN) kommer den brittiska regeringen att lägga fram ett lagförslag vars syfte är att stänga av piratkopierar från internet. Saken är bara den att det så klart är helt absurt att försöka stänga ute någon person från internet eller ”porta från nätet” som DN skriver.

Det brittiska lagförslaget utgår från feltänket att Internet är någon form av parallell verklighet, att det således skulle gå att på något meningsfullt sätt skilja mellan analogt och digitalt.

Internet är en del av den fysiska och mentala verkligheten och går inte att skilja därifrån. I varje människas vardag finns Internet med som en del. Vare sig det handlar om att kolla vädret i mobiltelefonen, boka tågbiljetter på Centralstationen, söka i universitetsbiblioteket katalog eller hålla kontakten med vänner. Och det fina med Internet som vi känner det idag är att kommunikationen är dubbelriktad – jag som användare bidrar till och skapar innehållet på Internet.

Således skulle en ”avstängning” från nätet kunna få förödande konsekvenser för en privatperson. Även om det verkar som att ”vissa särskilt utvalda offentliga tjänster på nätet” fortfarande skall vara åtkomliga. (Visst låter det där citatet som filmindustrins våta dröm. Tänk om de kunde kontrollera vilka sidor som skulle få finnas tillgängliga.)

Rent praktiskt är det dessutom enormt svårt att se hur en portning från nätet skulle se ut. Visst kan ett bredbandsabonnemang stängas av. Men öppna nätverk (hur länge de nu få finnas kvar), mobiltelefoner med internetuppkoppling, bibliotekens nätverk och så vidare finns fortfarande. Därför är det brittiska lagförslaget både dumt och verkningslöst.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Porta någon från nätet – hur skulle det gå till?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: